latinica  ћирилица
16/01/2020 |  11:43 | Аутор: СРНА

Мртва трка Бајдена, Сандерса и Воренове

Џо Бајден и Берни Сандерс најбоље стоје у анкетама прије гласања у америчкој савезној држави Ајови, гдје ће симпатизери Демократске странке гласати о евентуалним предсједничким кандидатима.

Прије гласања које ће бити обављено 3. јануара, како показује анкета "Југова", Бајден на националном нивоу има 21, а Сандер 20 одсто подршке, док је трећа Елизабет Ворен, шеф демократа у Представничком дому, која добија 19. одсто гласова.

Сандерс се у анкетама приближио Бајдену, који је дуго важио за највећег фаворита за предсједничку номинацију у Демократској странци.

Ајова је мала држава у САД са нешто више од три милиона становника, али је изузетно важна за кандидате, пошто побједа у њој може дати велики замах кандидату који је славио и потенцијално усмјерити цијелу трку за номинацију.

Истовремено, како наводе амерички медији, почео је обрачум у кругу фаворита Демократске странке.

Воренова је након посљедње ТВ дебате одбила да се рукује са Сандерсом, оптуживши га да је изјавио како "жена не може побиједити на изборима 2020. године".

Сандерс је оптужио Воренову да га је назвала - лажовом.

Политички аналитичари сматрају да садашњи предсједник Доналд Трамп, и поред жестоке медијске сатанизације, има добре шансе да добије нови мандат у Бијелој кући.