latinica  ћирилица
16/01/2020 |  09:37 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Човић: До краја марта могућа измјена Изборног закона

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић вјерује да БиХ до краја марта може имати изборни закон који ће обезбиједити, не само спровођење локалних избора на најбољи могући начин, укључујући и Мостар, већ и општих избора 2022. године.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Изузетно је важно да у међувремену у Федерацији БиХ нормално функционише и извршна и законодавна власт - истакао је Човић и додао да, што се њега тиче, федерална Влада може бити формирана одмах.

Према његовим ријечима, у ФБиХ је потребно ријешити два питања - реорганизацију федералне Владе, на чему ХДЗ ради заједно са СДА и СББ-ом, као и измјене Изборног закона.

- Ако смо то у стању урадити за два-три мјесеца, а мислим да јесмо, онда у међувремену можемо промијенити и Изборни закон. Разумијем поруке из фебруара прошле године да се Изборни закон не може промијенити преко ноћи, али ево, прошло је 12 мјесеци - рекао је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Говорећи о питањима која Хрвати морају ријешити са Бошњацима, осим измјене Изборног закона који је број један и којим се треба ријешити да један конститутивни народ треба да бира властите политичке представнике, предсједник ХДЗ-а је рекао да ова два народа морају заједно радити на томе да БиХ буде функционална земља.

- Друга ствар на којој морамо заједнички радити односи се на то како преуредити БиХ да би била функционална земља, да нам се не би дешавала реприза са Савјетом министара да се након 14 мјесеци направи договор, а све је било јасно дан након избора - сматра Човић.

Он је додао да се треће питање односи на евроатлантски пут БиХ, нагласивши да су Хрвати једини који су заинтересовани и за европски пут и за пут у НАТО.