latinica  ћирилица
16/01/2020 |  09:26 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

"Случај Рачак" - 21 година од намјештеног злочина

На данашњи дан 1999. године десио се "случај Рачак", наводни масакр над Албанцима, односно, како се послије испоставило, намјештени злочин у коме су терористи проглашени за цивиле да би се добио повод за НАТО бомбардовање Србије.
Случај "Рачак" - Фото: Screenshot
Случај "Рачак"Фото: Screenshot

Један од главних стратега намјештеног злочина био је шеф мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијам Вокер, који је оптужио српске снаге да су масакрирале 45 ненаоружаних Албанаца у селу Рачак - за које се испоставило да су, заправо, припадници терористичке ОВК.

Хелена Ранта, фински стоматолог форензичар и члан међународне истражне комисије, која је била формирана да би утврдила шта се дешавало у селу Рачак, на конференцији за штампу 17. марта 1999. године у Приштини у просторијама ОЕБС-а није дала никакав коначан суд о случају.

У свом излагању није одговорила на питање о начину на који су жртве убијене. Убиства етничких Албанаца назвала је "злочином против човјечности", али га није назвала "масакром".

Новинари су уочили нејасноћу да су се умјесто "парафинске рукавице" користили модернији тест, који је, према ријечима Ранте, поузданији.

Изјаву да је ријеч о ненаоружаним цивилима базирала је на томе да погинули у џеповима нису имали муницију.

Међутим, 2008. године Ранта у аутобиографској књизи наводи да је извјештај о том догађају писала под притиском тадашњег шефа мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера и Министарства спољних послова Финске.

У књизи је написала да је Вокер у зиму 1999. тражио од ње да у извјештају буде убједљивија о наводним српским злочинима у Рачку и да су тројица цивилних службеника финског министарства тражили "дубље закључке" у извјештају.

Како пише у књизи финске форензичарке, Вокер је преломио дрвену оловку напола и гађао је њеним дијеловима, јер није био задовољан наводима у којима она није користила "довољно убједљив језик" када је ријеч о Рачку.

У документарном филму "Крај - осуђени на прогонство" руским ауторима Јевгенију Баранову и Александру Замислову испричала је да је "Вокер био ужаснут резултатима истраге".

- Била сам збуњена и нисам била спремна да му одговорим. То су била тијела терориста, српских војника и мјештана. Овај извјештај који вам сада показујем никада није објављен, а његов садржај мало ко зна. Сада сам спремна да јавно говорим о резултатима истраге - навела је Ранта, показујући оригинални извјештај пред камером.

"Случај Рачак" послужио је НАТО-у као повод за бомбардовање Србије, убијање цивила, уништавање инфраструктуре и отимање Космета.

Рачак је један у низу намјештених медијских случајева који су током деведесетих година 20. вијека служили за увођење санкција и кажњавање Србије и Срба.