latinica  ћирилица
15/01/2020 |  20:59 ⇒ 22:33 | Аутор: Б92

Неочекиван пораз Звезде за крај серије побједа (ФОТО)

Кошаркаши Црвене звезде неочекивано су поражени у 19. колу Евролиге од Жалгириса резултатом 76:70.

Звезда је доживјела пораз од екипе коју је савладала у претходном међусобном окршају одиграном у Каунасу и тиме прекинула своју серију тријумфа.

Црвено-бијели су претходно излазили као побједници из посљедња четири дуела у Евролиги (Олимпијакос, Зенит, Бајерн, АСВЕЛ).

Тим Шарунаса Јасикевичуса је доказао да се пред овај меч није заслужено налазио на диоби посљедње позиције Евролиге.

Као један од главних разлога за пораз може се истаћи ужасно шутерско вече Звездине бековске линије. Браун је шутирао 6/17, Пантер 2/8, а Берон 3/9.

Звезда је прва дошла до поена и повела са 4:0, али је одједанпут пала и допустила противнику да направи своју серију, и то од 11:0.

Одличан осјећај за скок у нападу показао је Кузмић у овом дијелу утакмице и управо његовим поенима, уз фаул, црвено-бијели су прекинули серију противника.

Центар домаћина наставио је да игра добро у првој деоници и надоместио је нешто слабију партију саиграча, али је Звезда послије првих десет минута ипак губила – 20:22.

Уласком Пантера и Штимца моментално се видејла промјена у игри Звезде и идеја тренера Шакоте да у нападу све иде преко прекаљеног српског центра.

Штимац је имао улогу секундарног организатора игре, поготово када је ван терена био Лоренцо Браун, а Звезда је преко његових додавања дошла до великог броја поена.

Послије неколико тешких шутева Риверса, тројку је погодио и Добрић и вратио предност на страну шампиона Србије, али неколико напада за повећање резултатског плуса није искоришћено.

Два атрактивна потеза виђена су од Добрића и Гиста, који су "залепили" Лендејла и Улановаса, пасе на полувреме, промашајем Пантера, отишло у потпуном егалу – 38:38.

Звезда је играла онако како истински зна и уме само на пар минута почетком другог полувремена. Бориша Симанић је тада атрактивно блокирао Лендејла и погодио тројку, што је урадио и Берон за 45:38.

Највећа предност Звезде убрзо се претворила у заостатак, јер је за само пар минута Жалгирис други пут на мечу успио да направи серију од 11:0.

Тактика тренера Јасикевичуса да Брауна затвори на његовој половини и натјера на брзи пас уродила је плодом, па је тиме трпела и продукција најбољег играча српског представника.

Уласком Штимца на терен опет су ствари изгледале боље по црвено-бијеле, али је превише отворених шутева завршавало ван обруча.

Предност Жалгириса са краја треће четвртине убрзо се повећала почетком четврте и на шест минута до краја износила девет поена (57:66).

Браун је наставио са промашајима, Берон је успио да погоди једну од ретких тројки, али је Штимац промашио оба бацања.

Лукас Лекавичус је одиграо један од најбољих мечева у каријери и био је најбољи играч своје екипе, а посебно се истакао у посљедњој четвртини када је погађа сваки пут када је Звезда пријетила да направи серију.

До краја меча црвено-бијели су дали све од себе да дођу до преокрета, али није имала реалне шансе.

Најефикаснији код Звезде био је Браун са 14 поена и шест скокова, а забрињавајућа је статистика да је он био једини двоцифрени у тиму Драгана Шакоте.

По девет поена имали су Штимац, Гист и Берон, док је надомак дабл-дабла био Кузмић са осам поена и исто толико скокова.

Најбољи код гостију био је поменути Лекавичус са 17 поена, а пратили су га Ледеј са десет, односно Лендејл са девет поена.

У наредном колу, у петак, Звезда дочекује Албу, а Жалгирис гостује Панатинаикосу.