latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:51 ⇒ 21:16 | Аутор: Агенције

Разбијен ланац шверца дроге, ухапшене четири особе (ВИДЕО)

Један Хрват ухапшен је у координисаној акцији италијанске царине и полиције, која је разбила ланац кријумчарења 333 килограма кокаина бродом из Бразила у Италију.
Запљена кокаина (фото: Youtube / cittadellaspezia) -
Запљена кокаина (фото: Youtube / cittadellaspezia)

Дрога је била скривена у гранитним плочама које су биле декларисане као терет једног контејнера, пише Телеграм.

Цариници су пронашли дрогу након детаљног прегледа у луци Ла Специа, а била је упакована у пакетима од по један килограм између двије гранитне плоче.

Пошиљка је цариницима одмах била сумњива јер је стигла из Бразила, а рендгенским прегледом посумњали су да терет садржи и дрогу. Уз договор је одлучено да се дрога не плијени у луци, већ да се брод пропусти уз координисани надзор.

Кокаин је тако отпутовао даље, а полиција је пратила његов пут. У луци Карара у једно од складишта је по терет из надзираног контејнера дошла група људи. Радило се о једном Италијану и његовој партнерки из Бразила, Хрвату и једном Албанцу, наводи Телеграм.

Сви они су ухапшени чим су почели преузимати дрогу, односно контејнер у којем се налазила. Након отварања гранитних плоча утврђено је да у пошиљци 333 килограма кокаина. Према процјени полиције, кокаин је изнимне чистоће и вриједи око 100 милиона евра.

Акција је названа Самба 2020 јер је брод долазио из Бразила, а полиција прати бродске линије које долазе из те земље.

Гранит, који се налазио у дрвеним сандуцима, им се учинио сумњивим, а када су примјетили неправилности у тежини терета, детаљно су га прегледали.

У наставку истраге, којом је дакле обухваћен и хрватски држављанин чији су иницијали Ј. М. Ј., покушаће се реконструисати цијели пут овог кокаина из Бразила. Будући да су на паковањима биле и одређене ознаке вјерује се како би се могло утврдити ко је ову дрогу продао кријумчарима.