latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:39 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Први корак ка комплетирању парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА

Дом народа БиХ, на хитној сједници, изабрао је чланове шест заједничких комисија оба дома, што би сутра требало да уради и Представнички дом.

Избор чланова за Заједничку комисију за надзор над радом Обавјештајно- безбједносне агенције посебно је значајан, јер комисија више од двије године не функционише, а у том периоду ОБА је била у центру више скандала и афера.

Сједницу је обиљежила и изјава делегата Златка Милетића да је, као полицајац, криминалистички обрађивао трећину делегата у Дому народа.

Више од двије године ОБА БиХ је без парламентарног надзора. Оптуживана је за незаконито снимање, праћење појединих медија, а њен директор за лажну диплому.

Душанка Мајкић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ, сматра да је учињен први, али значајан корак ка сређивању стања у безбједносном и одбрамбеном сектору БиХ.

- То је трагично. Парламент неоклико година нема информацију од Министарства безбједности, када је у питању безбједносни сектор. Што се тиче одбрамбеног сектора, то је такође посебна прича - каже Мајкићева.

Посебна прича је и иступ делегата у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ, Златка Милетића.

Дојучерашњи високопозиционирани полицајац у Федерацији шокирао је изјавом да је криминалистички обрађивао трећину делегата, с којима сједи у Дому.

Сматра да је то разлог што није изабран у њему блиске комисије за надзор над радом ОБА, и одбрану и безбједност.

- Имајући у виду чињеницу да је пет од 15 делегата било криминалистички обрађивано, можда им то смета. Али не могу да кажем ко су ти делегати. Не би било лијепо - истиче Милетић.

Дом народа, конституисан у марту прошле године, тек сада именује чланове за заједничке комисије, и парламентарне организације у свијету.

Представнички дом формиран је још у децембрбу 2018, а тек би сутра требало да изабере чланове својих комисија.

- Због тога сам био и једини против, али и саме структуре чланова Комисија - наводи Денис Бећиревић, делегат у Клубу Бошњака у Дому народа ПС БиХ. 

Дом народа је одбио Бећиревићев приједлог да се расправља и осуди Стратегија одбране Србије.

Његов приједлог подржали су бошњачки, а против су били срски и хрватски делагати.