latinica  ћирилица
15/01/2020 |  16:17 ⇒ 18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић: У Србију иде најбољи хрватски и европски дипломата

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у парламенту да именовање амбасадора у Србији није политичко питање, да је Београд важан и да је идеја да се у хрватску Аmбасаду у Србији пошаље један од најискуснијих, како је рекао, не само хрватских, већ европских дипломата.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Пленковић је током "премијерског сата" одговарао на питања посланика, па је у између осталог коментарисао и жалбе СДП-а због журбе да амбасадор у Србији буде именован преij ступања Зорана Милановића на дужност.

Пленковић је рекао да та процедура траје већ месецима.

- Колико ми је познато, ријеч је о једном једином именовању, идеја је да (у Србију) пошаљемо једног од најискуснијих, не само хрватских него и европских дипломата, Хиду Бишчевића - рекао је премијер.

То, истакао је, није никакво политичко питање, никаква демонстрација порука, него нормална процедура да нам мјесто које нам је политички битно профункционише, посебно кад смо амбасадора Гордана Бакоту из Београда послали у Берлин.

"Кад постанете бивши, остаћете бивши заувијек"

Коментаришући будућу сарадњу са изабраним предсједником Зораном Милановићем, Пленковић је објаснио да ће сарађивати на темама на којима премијер и предсједник имају заједничке надлежности.

На питање посланика опозиционог СДП-а Шаше Ђујића шта је мислио када говори о "тврдој кохабитацији", Пленковић је рекао да се односи премијера и предсједника морају посматрати у једном контексту.

- Овај пут је већина бирача одлучила овако, не можемо ту ништа, можемо поштовати изборне резултате и сарађивати у складу са Уставом и законом. По нашем политичком систему, овлашћења предсједника битно су другачије него почетком 2000. године. Свако ће се држати својих овлашћења, сарађиваћемо на темама на којима имамо заједничке надлежности - одговорио је хрватски премијер Ђујићу.

Пленковић је Ђујићу у ироничном тону добацио да види да се понаша као "прави ђак првак", који прати шта му бивши шеф странке, а сада предсједник државе каже и иде да тражи одговоре.

- Сјећам се када је ваш други предсједник Иво Јосиповић настојао да сруши владу ХДЗ-а, односно Јадранку Косор, два мјесеца прије завршетка преговора о хрватском чланству у ЕУ, у прољеће 2011, свом силином сте подржавали Фејсбук протесте - рекао је он.

Додао је да је, како је рекао, "разлика између нас и вас, синтагма коју је увео ваш тада предсједник странке и Владе, не може бити теза новооткривенога духа заједништва код заједничара који је постао предсједник Републике".

- То није тачно, то није аутентично - рекао је премијер.

Ђујићу му је одговорио – да је свако нечији ђак, а да је успјешан ако надмаши учитеља.

- Милановић је можда био бивши, а сада је будући, а ви кад постанете бивши, остаћете бивши за сва времена - поручио је Ђујић премијеру.