latinica  ћирилица
15/01/2020 |  08:25 ⇒ 09:29 | Аутор: sputniknews.com

Украјински боинг погодиле двије ракете? (ВИДЕО)

Амерички лист "Њујорк тајмс" објавио је снимак на којем се види како иранске противваздухопловне снаге испаљују двије ракете на украјински авион "боинг 737", који се недавно срушио код Техерана.

Судећи према снимку, на украјински авион је прво испаљена једна ракета, међутим након 30-ак секунди испаљена је још једна.

Након што је и друга ракета погодила мету, авион се налазио у ваздуху још око 60-ак секунди, након чега се запалио и почео да пада.

Лист наводи и да је овај видео један неименовани корисник друштвених мрежа из Ирана окачио на Јутјуб 14. јануара. Снимак је направљен камером која је била монтирана на крову зграде недалеко од села Бидкане, у предграђу Техерана.

 

 Потом је Ројтерс, позивајући се на иранске медије, саопштио да су припадници Корупса чувара исламске револуције ухапсиле аутора овог видеа, а власти обећале да ће спровести пуну истрагу.

Подсјетимо, авион "Међународних авиолинија Украјине", који је из Техерана летио за Кијев, срушио се убрзо након полијетања са аеродрома у Техерану 8. јануара ујутру. Погинули су сви путници и чланови посаде, укупно 176 људи: 167 путника из Ирана, Украјине, Канаде, Њемачке, Шведске и Авганистана, и девет чланова посаде.

У суботу 11. јануара иранска војска саопштила да је украјински боинг оборен случајно, а да је крив људски фактор: авион је пролетио близу војног објекта Ирана и погрешно је виђен као "непријатељска мета" - крстарећа ракета. Иран је напоменуо да је очекивао напад САД, због чега су системи за противваздушну одбрану земље били у пуној борбеној готовости.