latinica  ћирилица
15/01/2020 |  07:09 ⇒ 07:45 | Аутор: СРНА

Једино Срби имају потенцијал за напредак на Балкану

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су Република Српска и Србија данас најстабилнији дио на Балкану и да једино Срби имају потенцијал за напредак на том подручју.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да је Република Српска загледана у Србију и да је он дио те маестралне српске националне идеје о уједињењу Срба.

- Увјерен сам да ће развој геополитичке ситуације створити тренутак у којем ће се Република Српска припојити Србији. То је реалност. Само је важно да тада имамо важне српске лидере који ће то радити - нагласио је Додик.

Он је за РТС рекао да га не интересује да ли Сарајеву смета подршка коју Београд пружа Српској, те нагласио да је поносан на Србију и Српску.

Додик је истакао да уважава све људе у власти Србије, али да највећи осјећај за Републику Српску показује предсједник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је поносан на то што су многи пројекти и објекти за које је Србија дала новац у Српској завршени, те додао да нема општине у Српској у коју није нешто уложено.

Додик је истакао да донација Србије Сребреници представља највећу поједничну помоћ за ту општину, у коју се у Федерацији БиХ заклињу, а ништа нису дали.

Одговарајући на питање о наводној злоупотреби донације од милион евра Србије Сребреници, Додик је рекао да је увјерен да тога нема и да је све чисто и транспарентно, али да не затвара могућност да надлежни органи Србије буду дио процјене шта је урађено.

- Народ у Републици Српској воли Србију и захвалан је Србији за сву помоћ коју је пружила. Ми нисмо босански Срби. Ми смо Срби, веома посвећени нашим вриједностима - рекао је Додик, одговарајући на питање да ли подршка Београда некада ремети односе у БиХ.

Он је навео да су Срби у БиХ страдалнички народ и да вијековима траје игра да српски национални интерес буде тотално маргинализован и сведен на то да не постоји народ, да не постоје колективитети, да само постоје појединици.

- А онда је у појединцима најважније ко има новац - додаје Додик.

Он је рекао и да подржава Српску православну цркву у Црној Гори и све људе који су се ових дана подигли да бране основне вриједности.

- Мислим да је безочно то што је урађено у Црној Гори у вези са доношењем Закона о слободи вјероисповијести и да не треба тако. Зашто неко мисли да има право да нама узме светиње, а да ми немамо право да реагујемо? У чему је ту проблем? - каже Додик.

Додик је рекао да му је највећа жеља да за пет-шест година директно повеже Српску и Србију ауто-путем Бањалука-Београд и да вјерује да ће бити завршен и брзи пут од Вишеграда до Источног Сарајева.

Говорећи о својој политичкој каријери, Додик је истакао да не намјерава да се повуче из политике све док буде побјеђивао на изборима.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је на посљедњим изборима добио највећи број гласова појединачно и истакао да се уопште не осјећа уморно.

- Све док народ даје подршку мени и мојој партији, ми ћемо ту бити. Када изгубимо изборе, ако изгубимо, што се неће десити сокоро, размислићу ко ће да води партију - рекао је Додик.