latinica  ћирилица
14/01/2020 |  11:25 ⇒ 19:37 | Аутор: dnevni avaz

Сулејмани припремао терористичке нападе у БиХ (ФОТО)

Амерички Конгрес предложио је 9. јануара резолуцију којом се одаје почаст припадницима оружаних снага и обавјештајне заједнице Сједињених Америчких Држава који су обавили мисију у којој је убијен ирански генерал Касем Сулејмани.
Касем Сулејмани (фото:агенције) -
Касем Сулејмани (фото:агенције)

Резолуција 466, међутим, открила је застрашујуће детаље, између осталог да је Сулејмани припремао и терористичке нападе у Босни и Херцеговини.

Овај ирански генерал и вођа елитног одреда "Кудс" Иранске националне гарде, убијен је 3. јануара у Багдаду када је његов аутомобил погођен прецизним пројектилом.

(Фото: dnevni avaz)

Ликвидацију Сулејманија наредио је лично амерички предсједник Доналд Трамп због, како је рекао, планирања напада на држављане САД и њихове амбасаде. У резолуцији се открива да је Сулејмани припремамо бројне терористичке нападе широм Европе и свијета, а не само на држављане САД.

Како је наведено, Сулејмани је био вођа корпуса Исламске револуционарне гарде Кудс, која је окарактерисана као терористичка организација која је глобална пријетња Сједињеним Државама и међународној заједници.

Конгрес тврди да је Сулејмани био архитекта терористичких напада у Ираку, Авганистану и другим мјестима у којима је убијено стотине држављана САД и других особа, а да су кориштени оружје и импровизиране експлозивне направе терористичке јединице којом је руководио.

Сви напади

Наводи се да је, између осталог, Сулејмани планирао нападе и 31. децембра 2019. године на амбасаде Сједињених Држава у Багдаду, Ираку, као и да је планирао нападе у Њемачкој, БиХ, Бугарској, Кенији, Бахреину, Турској и другим земљама, истакнуто је.

Подржао атентат на амбасадора Судијске Арабије

Истакнуто је такође да је Сулејмани планирао или подржавао бројне друге смртоносне терористичке нападе на Сједињене Државе и њихове савезнике, укључујући и 2011. годину и атентат на амбасадора Саудијске Арабије у САД Адела ел-Џубејра.

Сулејманијево убиство довело је до нових заоштравања односа између Ирана и САД. Ирак је затражио да војници САД напусте државу, а прошле седмице Иран је напао балистичким ракетама двије америчке базе у Ираку.

Повезане вијести:

Џаферовић се састајао са Сулејманијем током рата у БиХ?