latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:52 | Аутор: СРНА

Бањалука: Наставак бесплатних превентивних прегледа 1. фебруара

Бесплатни превентивни здравствени прегледи Бањалучана биће настављени 1. фебруара када ће у Поликлиници до краја маја бити испитано здравствено стање становника из бањалучких насеља Булевар, Центар један и два, најављено је из Дома здравља Бањалука.
Амбуланта - Фото: Глас Српске
АмбулантаФото: Глас Српске

Из бањалучког Дома здравља, који ову акцију реализује на иницијативу града Бањалука, наводе да ће овом јединственом акцијом током године бити обухваћено више од 27.000 Бањалучана који ће имати прилику да на једном мјесту бесплатно обаве више различитих прегледа.

Из градског буџета је за наставак ове акције, која је почела у октобру прошле године, планирано издвајање 600.000 КМ.

Према плану Дома здравља, послије прегледа мјештана Булевара, Центра један и два, бесплатним прегледима ће до краја године бити обухваћени и мјештани који имају од 18 до 70 година, а живе у насељима, Карановац /Љубачево/, Борковићи /Бистрица/, Пискавица /Горња Писквица/, Врбања /Дебељаци/, Кола и Стричићи /Павићи/.

Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле.

- Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед - наводе из Дма здравља Бањалука.

Од почетка акције бесплатних превентивних здравствених прегледа "За твоје добро" прегледи су обављени у насељима Мотике, Чесма /Ада/, Шарговац /Дракулић/, Агино село, Бочац и Драгочај /Пријаковци/, којима се одазвало око 75 одсто позваног становништва.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.

Из Дома здравља наводе да амбуланте у којима се обављају превентивни прегледи садрже сву потребну опрему за обављање ултразвучних прегледа, мамографије и других прегледа везаних за ову акцију.

Мобилне тимове чине специјалисти гинекологије, радиологије, породичне медицине, као и техничари, лаборант и друго медицинско и немедицинско особље.

Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења.