latinica  ћирилица
10/01/2020 |  20:51 ⇒ 11/01/2020 | 23:22 | Аутор: РТС

Преминула Неда Арнерић

Славна српска глумица Неда Арнерић преминула је у Београду, у 67. години. Снимила је више од 100 филмова и одиграла четрдесетак улога у позоришту.
Неда Арнерић - Фото: Novosti.rs
Неда АрнерићФото: Novosti.rs

Према првим информацијама, глумица је пронађена у свом стану.

Неда Арнерић била је запажена по бројним улогама. Њен први филм, "Сан" из 1966. године, направио је од Неде прву дјечју филмску звијезду Југославије. Прославила се у култном филму "Ко то тамо пева" гдје је тумачила улогу младе.

У каријери дугој пола вијека, Неда Арнерић је остварила значајне улоге у филмовима "Вишња на Ташмајдану", "Ужичка република", "Сутјеска", "Валтер брани Сарајево", "Варљиво лето '68"...

Играла је и у многобројним италијанским филмовима. Након велике популарности шездесетих и седамдесетих година прошлога вијека, глумица је и деведесетих доживјела велику славу - захваљујући блокбастеру "Три карте за Холивуд" и телевизијској серији "Полицајац са Петловог брда".

За улогу Делфине, у филму "Исправи се, Делфина" редитеља Александра Ђурчинова, 1977. године добила је "Сребрну арену" на Филмском фестивалу у Пули, као и награду "Царица Теодора" на Фестивалу глумачких остварења у Нишу.

Године 1980. дипломирала је историју умјетности на Филозофском факултету у Београду. Од 1985. до 1999. године водила је сопствену галерију "Атријум" у Београду.

Добитница је "Златне арене" на Филмском фестивалу у Пули (1988) за улогу у филму "Халоа-Празник курви", редитеља Лордана Зафрановића.

Добила је и награду "Павле Вуисић" за животно дјело. За своја остварења на филму, 2009. године, добила је "Плакету Југословенске кинотеке". 

Била је посланик у Скупштини Србије (2000-2004). 

Позната српска глумица у фебруару прошле године била је примљена на ВМА након што ју је брат пронашао без свијести, а недавно је за медије говорила о својим плановима да се пресели у Индију и искуси аскетски начин живота.