latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:46 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Изградња Моравског коридора: Први дигитални ауто - пут

У Србији је званично почела изградња Моравског коридора, девет дана по потписивању уговора са америчко - турском компанијом "Бехтел–Енка". Први дигитални ауто-пут у Србији биће дуг 112 километара, а његова изградња коштаће око 800 милиона евра. Њиме ће, са коридорима 10 и 11 бити, повезано пола милиона људи, који живе у централној Србији.

Моравски коридор у Србији ће бити најшири ауто-пут од 30 метара, и спајаће западну и источну Србију. Предсједник Србије Александар Вучић, отварајући радове, рекао је да ће за двије године бити завршена дионица од Појата до Крушевца, за три године Чачак–Краљево, а за четири године комплетан ауто-пут.

- Овим путем спојићемо мјеста из којих су нам људи само одлазили у предходном периоду и тек у посљедње вријеме смо почели много да улажемо. Погледајте шта смо све учинили за Краљево, Трстеник, Врњачку Бању. Поносан сам на то што смо урадили.  Крушевац поново индустријски и економски расте - истакао је Александар Вучић, предсједник Србије .

Моравски коридор први је 5Г дигитални ауто-пут који ће грађанима омогућити бесплатан интернет, дигиталне знакове и обавјештења о гужвама, удесима и свим другим информацијама битним за безбједност саобраћаја.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи као и Коридор 10 са Коридором 11. Изградњом Моравског коридора трајно ће бити ријешено и питање поплава.

- Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, који ће штити сва мјеста у околини овог пута од 112 километара. Ово је први пут да је изграђен овакав систем на Балкану - рекао је Енди Милунзи, директор пројекта Моравски коридор.  

На Моравском коридору дужине 112,3 километара, биће изграђено 11 петљи и 130 пратећих објеката - 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака и 31 пропуст. Сви радови требало би да буду завршени за четири године.