latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:43 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Шеранић: Матерински додатак за све незапослене породиље

Проширење права на матерински додатак на све незапослене породиље, као и поврат средстава послодавцима за исплаћене плате породиљама у износу од 100 одсто само су неке од мјера Владе Републике Српске којима се стимулише наталитет, изјавио је за нашу телевизију министар здравља и социјалне заптите Ален Шеранић. Матерински додатак од 405 марака највећи је у цијелој БиХ.

Млада мајка из Источног Сарајева Јована Сусловска већ десети мјесец корисник је мјесечног материнског додатка. Поздравља мјере Владе Српске јер, како каже, свим породиљама дају одређену сигурност током одгајања дјеце.

- Мени је јако драго што сам једна међу првим породиљама које су примиле матерински додатак. Не можете да вјерујете колико тих 405 марака значи породиљама, јер тек када сам постола мајка видјела сам колико новца и бриге изускује одгој дјетета - изјавила је незапослена породиља Јована Сусловска.

Око 5.000 породиља у Републици Српској добија матерински додатак. Очекује се да ће проширењем тог права на све незапослене мајке, независно од тога да ли су пријављене на биро за незапослене или не, тај број бити већи.

- Та одредница од шест мјесеци се брисала тако да свака незапослена породиља која је у тренутку порода незапослена, има право на матерински додатак. Свака породиља ће имати право на матерински додсатак који износи 405 марака - изјавио је минисатар здравља и социјалне заштите Републике Српске  Ален Шеранић.

Усвојеним измјенама Закона о дјечијој заштити предвиђено је и да Влада рефундира, то јест врати послодавцима средства која исплаћују породиљама за плате у износу од 100 одсто, током породиљског одуства. Ова мјера даје одређену сигурност будућим мајкама које нису смјеле да затрудне у страху да би могле да остану без посла.

- Тако да на овај начин Република Српска у смислу саме демографске политике преузима бригу о самим породиљама, било да су незапослене или запослене, што значи да сам послодавац, условно речено, неће да "трпи" тај терет саме породиље него Република Српска на буџету - нагласио је Шеранић.

Матерински додатак од 405 марака током 12 мјесеци добијају незапослене породиље и у Брчко Дистрикту. Међутим у Федерацији БиХ, та давања су драстично мања. Крећу се од минималних 100 марака једнократне помоћи у Унско-санско кантону, до 189 марака током 12 мјесеци у Кантону Сарајеву. Тек у поређењу са Федерацијом се види колико Српска предњачи у заштити и афирмацији материнства.