latinica  ћирилица
15/12/2019 |  19:35 ⇒ 16/12/2019 | 07:43 | Аутор: РТРС

Вишковић: Инвеститори заинтересовани за улагања у Српску

Премијер Радован Вишковић, у интервјуу за Срну, сумирао је резултате у првој години рада Владе. Истакао је да су економски показатељи добри, што је за резултат имало раст броја запослених и повећање плата. Навео је да је све више заинтересованих компанија, које желе да преселе производњу из Чешке, Пољске и Словачке у Републику Српску.

Влада је у првој години мандата имала добре резултате, каже у интервјуу за Срну премијер Радован Вишковић. То потврђују и подаци о броју запослених, расту просјечне плате и покривености увоза извозом. Подсјетио је, да је ребалансом буџета, републичка каса повећана за 60 милиона марака.

- То је улога Владе и ја је тако доживљавам. Мој став од почетка је био да увијек може боље, али ако ћемо реално посматрати ствари Влада је направила резултате за ових годину дана, а то се најбоље рефлектује кроз показатеље који су неумољиви - истакао је Вишковић.

Буџет за нередну годину већи је за 108 милиона марака у односу на ребаланс, каже Вишковић. На снагу ће од 1. јануара 2020. године ступити повећање плата за буџетске кориснике у распону од пет до 20 одсто. Буџетом је планирано и повећање подстицаје за пољопривреду са 71 на 75 милиона марака.

- Планирали смо у буџету за 2020. годину 7,9 милиона КМ за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса привредним субјектима који повећају плате радницима. Све су то мјере које су усмјерене ка обичном грађанину - навео је Вишковић.

Предсједник Владе Српске нагласио је да је у фокусу његовог рада била привреда. Српска, наглашава, има дестинације као што су Котор Варош, Дервента или Бијељина гдје привредни субјекти раде за највеће свјетске брендове.

- У посљедње вријеме све више европских и других брендова се јавља са жељом да отварају фабрике и погоне у Српској. Они су заинтересовани да пресељавају своју производњу из Пољске, Чешке, Румуније, Словачке и других земаља у Републику Српску. То је доказ да смо направили амбијент који привлачи стране инвестиције чији ниво такође расте - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Влада Српске би урадила знатно више да су на вријеме формирани Савјет министара и Влада федерације, каже Вишковић за Срну и додаје да су до сада били блокирани пројекти вриједни неколико стотина милиона евра.