latinica  ћирилица
15/12/2019 |  15:31 | Аутор: СРНА

Чавушоглу: Анкара ће наставити куповину система "С-400"

Турска ће наставити да купује системе "С-400" од Русије, који су од виталног значаја, без обзира на посљедице, рекао је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
Систем С-400 (Фото: Sputnik/Антон Денисов) -
Систем С-400 (Фото: Sputnik/Антон Денисов)

- Без обзира на посљедице Турска неће отказати споразум потписан са Русијом о куповини ракетних система "С-400" - рекао је Чавушоглу на конференцији у Дохи.

Он је додао да је Турској потребан противваздушни систем одбране. "Покушали смо да га набавимо од САД и других, али без успјеха. Ово је одбрамбени систем који је за нас од виталног значаја", рекао је Чавушоглу.

Слично је на истом скупу говорио министар одбране Турске Хулуси Акар, који је поновио да је Турска покушала да набави системе и од других земаља, укључујући САД и Француску, али без успјеха, те да је једино Русија реаговала.

Министри су говорили само два дана након што су амерички сенатори подржали приједлог закона који ће дозволити санкције Турској у вези са куповином система "С-400".

Такође, овај закон предвиђа казне за турске званичнике због војне операције у Сирији против локалних курдских снага, подсјећа "Раша тудеј".