latinica  ћирилица
15/12/2019 |  14:36 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Обиљежено 78 година од прве партизанске акције

У Турјаку је данас обиљежено 78 година од прве партизанске акције на подручју Градишке и дан ове мјесне заједнице, која се никад није опоравила од великог страдања становништва у Другом свјетском рату.
У Турјаку код Градишке обиљежено 78 година од прве партизанске акције - Фото: СРНА
У Турјаку код Градишке обиљежено 78 година од прве партизанске акцијеФото: СРНА

Предсједник Градског одбора СУБНОР Никола Крагуљ рекао је да је ова партизанска акција имала јак одјек на ширем подручју Градишке и Поткозарја и била подстицај да се ангажују људи и покрене питање дизања устанка у јулу 1942. године.

- То је имало утицаја и на окупаторе који су постали свјесни да на овом простору неће моћи лако да држе народ у покорности и у јуну 1942. године покренули су офанзиву на Козару. Та офанзива била је увод у трагедију народа овог крај и губитак великог броја становништва, посебно у Јасеновцу - подсјетио је Крагуљ.

Он је нагласио да је борба против окупатора била једини начин да се дође до слободе и мира, двије наскупље и најбитније ријечи у историји српског народа.

- То нас је очувало на овим просторима до данас и надам се да ћемо увијек бити довољно мудри да сачувамо овај простор од било ког окупатора и живимо у миру и слободи - додао је Крагуљ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић подсјетио је да је за вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало више од 1.500 цивилних жртава и бораца, међу којима је било више од 400 дјеце млађе од 14 година.

Он је напоменуо да је са подручја Градишке страдало више од 14.000 или четвртина тадашњег становништва општине.

Аџић је указао да је обавеза локалне управе да обиљежава све важније датуме из своје прошлости и сјећа се жртава свих ратова који су омогућили да се живи у слободи и Републици Српској.

- Наша је обавеза да не заборавимо своју прошлост и да на то подсјећамо младе генерације, али и да стварано услове за развој Турјака, Градишке и Републике Српске - нагласио је Аџић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Турјак Ненад Мирјанић рекао је да се Турјак још није опоравио од великог страдања становништва у Другом свјетском рату, да је резлтат тога да никада није достигнут број становника из тог периода и да је у селу сада много мање младих људи.

Турјак је ослобођен 16. децембра 1941. године од јаких снага усташке и њемачке војске, након чега је народ предахнуо и почео нормално да живи све до 14. марта 1942. године када је овај крај поново окупиран.

У Турјаку је данас служен парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата, те погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Вјенце су положили делегација Градске управе, посланик у Народној скупштини Републике Српске Огњен Жмирић, представници СУБНОР, градске и мјесне борачке организације и Савјета мјесне заједнице Турјак.