latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:48 | Аутор: СРНА

Због загађеног ваздуха поново стање приправности у Сарајеву

У Кантону Сарајево јутрос је проглашено стање приправности због загађеног ваздуха.

Највећа концентрација загађених материја у ваздуху јутрос је забиљежена на мјерним станицама Вијећница, Отока и Илијаш, преноси Кликс.

У стању такозване епизоде приправност препоручена је забрана кретања аутомобила и теретних возила чији дизел мотори имају норму еуро један или мању, интензивирање чишћења и прања путева са примјеном мокрог поступка калциј-хлоридом.

Препоручује се и смањење температуре за минимално два степена на свим постројењима за производњу топлотне енергије са листе правних и физичких лица која за загријавање просторија користе чврста горива и тешка лож уља.

Пожељан је прелазак на природни гас или електричну енергију, гдје за то постоје техничке могућности, максимално повећање капацитета јавног градског превоза који не загађују околину, као и помјерање почетка радног времена с циљем растерећења градског превоза и градских саобраћајница.

Из Завода за јавно здравство Кантона Сарајево препоручују становништву да смањи кретање и боравак напољу, посебно у јутарњим и вечерњим часовима када је концентрација загађујућих материја у ваздуху највећа.

Хроничним, срчаним и плућним болесницима, те болесницима склонин алергијама, старијој популацији, малој дјеци и трудницама поручено је да редукују дуже или напорне активности на отвореном.

Према временској прогнози Федералног хидрометеролошког завода очекује се стабилно вријеме без падавина, са слабим вјетром и температурном инверзијом која ће условити даље погоршање квалитета ваздуха.