latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:42 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Девич некада једино Срби насељавали, данас их нема ни у околини (ФОТО)

Епископ рашко-призренски Теодосије данас је у обраћању вјерницима у манастиру Девич истакао да су једино Срби некада насељавали ово подручје, а да их данас нема ни у околини.
Девич: Вјерници прославили крсну славу - Фото: СРНА
Девич: Вјерници прославили крсну славуФото: СРНА

Владика Теодосије служио је Свету архијерејску литругију поводом ктиторске славе манастира Светог Јоаникија Девичког у присуству више од хиљаду вјерника пристиглих из централне Србије, Црне Горе и са Косова и Метохије.

Он је подсјетио да Срби, који су током историје морали да напусте ове просторе, једино нису напустили манастир и гроб Светог Јоаникија, чије мошти почивају у његовој задужбини.

Све који долазе у манастир Девич, владика рашко-призренски је благословио, те указао на потребу останка на овим просторима, уз светињу Јоаникија Девичког за коју је рекао да никад није била светија, јер је страдала и васкрсла као што ће и васкрснути и српски народ.

Фото: СРНА

Управо светост овог мјеста, истакао је владика, привлачи вјернике, јер је ову светињу Господ оставио као свјећњак.

Он је напоменуо и да светитељи не напуштају ове просторе, те навео примјер Светог Стефана Дечанског, Светог Јоаникија Девичког.

- Ако они нису напустили ове просторе имамо ли ми право да кренемо другим путем - упитао је владика Теодосије.

Владика је напоменуо да хришћани увијек вјерују у Божију правду, ако не у овом животу, онда у оном вјечном.

Фото: СРНА

Милосав Јашовић, који је расељен из Истока, рекао је да њих око стотину стигло из Београда у манастир чије је сестринство успјело да га сачува од затирања, што је био циљ албанских терориста.

- Оне су нам омогућиле да се у овом дану окупимо и присјетимо којем народу и којој вјери припадамо - истакао је Јашовић.

Владимир Ивановић из Никшића каже да Срби из Никшићке жупе редовно долазе у посјете српским светињама на цијелом Косову и Метохији.

- Србин није нити може припадати православној вјери и цркви ако се Богу не помоли у некој од светиња на Космету. Не смијемо заборавити да сви наши коријени воде и са Косова и Метохије и све док се овдје сабирамо у нашим светињама нема те власти која може да затре наше порекло или избрише православље из Црне Горе - сматра Ивановић.

Прослави Светог Јоаникија Девичког нису присуствовали представници српских институција и Српске листе.

Свету Архијерејсаку литругију обезбјеђивали су припадници косовске полицијске службе.