latinica  ћирилица
15/12/2019 |  12:44 ⇒ 20:09 | Аутор: РТС

Почела градња Моравског коридора (ФОТО/ВИДЕО)

Девет дана по потписивању уговора о изградњи Моравског коридора са компанијом Бехтел Енка, званично је почела изградња те саобраћајнице. Будући ауто-пут биће дуг 112 километара.
Почела градња Моравског коридора (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Почела градња Моравског коридора (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav)

Церемонијом у мјесту Јасика, у близини Крушевца, почели су радови на изградњи ауто-пута Појате-Прељина, који ће повезати коридоре 10 и 11, односно пола милиона људи који живе у централној Србији.

Радове на изградњи Моравског коридора изводиће компанија Бехтел Енка на основу уговора вриједног скоро 800 милиона евра.

Предсједник Србије Александар Вучић, отварајући радове, рекао је да је поносан на све што је до сада урађено.

- Свуда ћемо моћи да идемо ауто-путем - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

"Hvala vam što ste verovali u svoju zemlju. Danas gradimo nešto posebno i dokazujemo da kada radimo zajedno, kada radimo vredno, mnogo toga možemo da uradimo. Samo tako možemo da promenimo našu današnjicu, ali i našu budućnost. Ponosan sam na vas, na našu zemlju. Donosimo i vraćamo polako život, da vratimo ljude i zadržimo mlade u našoj zemlji. Prvi digitalni, najmoderniji auto-put, Moravski koridor, auto-put Pojate - Preljina, koji će prolaziti kroz srce Srbije i povezivati Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate, znači novi i bolji život, nove investicije, veći broj turista i ostanak ljudi na svojim ognjištima. Ovo je za vas, za vašu decu, za našu Srbiju!"

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 15, 2019 at 3:32am PST

Истакао је да ће за двије године бити завршена дионица од Појата до Крушевца, за три године Чачак-Краљево, а за четири године комплетан ауто-пут.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије гдје живи више од пола милиона људи - Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Коридор 11).

Директор пројекта Моравског коридора Енди Милунзи рекао је да је Моравски коридор више него пут, јер је први 5Г ауто-пут.

- Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, ово је први пут да је изграђен овакав систем на Балкану - истакао је он.

Нови ауто-пут биће од великог директног и индиректног значаја за 242.000 људи на подручју Расинског округа, јер готово да нема области привреде коју његов завршетак неће унаприједити, а прије свега индустрију.

Најсавременији ауто-пут биће изграђен "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана рјечна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примијењене нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумијева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на ауто-путу, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Први дигитални ауто-пут у Србији биће до сада најшири ауто-пут у земљи, односно од постојећих ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Моравски коридор чиниће три дионице: Појате-Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац-Адрани у дужине 53,88 километара и Адрани-Мрчајевци-Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Градња аутопута Прељина-Појате, како је раније најављено, биће завршена за мање од четири године.

      View this post on Instagram

Predsednik Vučić prisustvuje svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta E-761, deonica Pojate – Preljina (Moravski koridor).

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 15, 2019 at 3:09am PST