latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:55 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Дијабетес снажан фактор за настанак кардиоваскуларних обољења

Кардиоваскуларна обољења су два до четири пута већа код обољелих од дијабетеса у Републици Српској. Истраживања су показала да постоји заједничка основа за ова два обољења, па зато често излазе нове смјернице у лијечењу дијабетеса. О томе су говорили и стручњаци током симпозијума у Бањалуци.

Дијабетес је врло снажан фактор за настанак кардиоваскуларних обољења. Новина је да су добијени лијекови који могу дјеловати у оба смјера односно да снижавају шећер у крви,али и настанак кардиоваскуларне болести.

- И уопште Уједињене нације су дијабетес прогласила болешћу која предствања пријетњу миленијумском остварењу развоја човјечанства - истакао је академик Небојша Лалић.

У посљедњих пет година изашли су лијекови који боље дјелују ако мијењамо стил живота.

- Који се односе на начин живота, јер треба истаћи да ако не пушиш, ниси гојазан, не пијеш алкохол да тада лијекови могу највише помоћи - сматра кардиолог Миодраг Остојић.

Пред ендокринолозима и кардиолозима је ера кардиодијабетологије.

- Фактички дошли смо у ситуацију да су нам се смјернице поклопиле, да су се међусобно прожеле и фактички пацијент оболио од шећерне болести је истовремено и кардиоваскуларни пацијент и због тога је неопходно да приступимо заједно - навела је Сњежана Поповић Пејичић предсједница Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске.

Предсједница Удружења кардиолога Српске Тамара Ковачевић Прерадовић додала је да те двије болести нажалост једна другу поспјешују у смислу оштећења на срцу.

- И због тога је јако важно да са нашим колегама ендокринолозима такве пацијенте што прије уводимо у дијагностички алгоритам,што прије откривамо поремећаје да бисмо их могли лијечити и да бисмо предуприједили фаталне компликације - додала је Ковачевић Прерадовић.

Симпозијум са међународнимк учешћем заједно су организовали Удружење ендокринолога и кардиолога Српске.