latinica  ћирилица
13/12/2019 |  18:08 ⇒ 18:10 | Аутор: Би-би-си

Џонсон: Излазимо из ЕУ до 31. јануара

Лидер британских конзервативаца рекао је да ће Брегзит спровести до краја, како је и обећао послије убједљиве побједе на ванредним парламентарним изборима. .
Борис Џонсон - Фото: CNN
Борис ЏонсонФото: CNN

Према коначним резултатима, конзервативци су освојили 365 од 650 мјеста у британском парламенту

Џонсон је поручио да је за Британију сванула "нова зора", додавши да ће водити "народну владу".

- Изборна побједа омогућиће влади да спроведе Брегзит и да Британија наредног мјесеца и званично напусти Европску унију - поручио је славећи побједу Џонсон.

Џонсон је претходно био у Бакингемској палати, код краљице Елизабете Друге, како би и формално затражио дозволу за формирање Владе.

Лабурсти су односу на прошли сазив добили 59 мјеста мање – 203, Шкотска национална партија 48, а либералне демократе 11.

Би-Би-Си указује на то да се конзервативна већина у доњем дому британског парламента мјери са оном коју је добила Маргарет Тачер у свом трећем мандату 1987. године.

Џонсон се коцкао са процјеном да би могао да добије изборе подршком градова и заједница гдје се гласање за конзервативце готово сматрало греијхом – и побиједио је, истиче се у коментару британског јавног сервиса.

- Побједа Конзервативне странке скоро тренутно ће се осјетити. Уколико се неко чудо не деси, Британија ће сљедећег мјесеца напустити ЕУ пошто ће новог-старог премијера подржати нови посланици који ће гласати за закон о Брегзиту, довољно јаки да одбију било који покушај опозиције - наводи Би-Би-Си.