latinica  ћирилица
13/12/2019 |  17:09 | Аутор: СРНА

Израдити нове или измијенити постојеће законе

Представници Владе Федерације БиХ и Савјета родитеља, као и Удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју констатовали су да је потребно израдити нове или измијенити постојеће законе, када је ријеч о Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.
Завод Пазарић - Фото: klix.ba
Завод ПазарићФото: klix.ba

На састанку је констатовано да активности које је потребно предузети када је ријеч о Заводу Пазарић представљају сложен процес у коме је потребно израдити нове или измијенити постојеће законе са тачно дефинисаним роковима.

Ријеч је о Закону о инспекцијама ФБиХ, Закону о преузимању права и обавеза оснивача над установама социјалне заштите у ФБиХ, Закону о дјелатности социјалног рада, Закону о заштити особа са душевним сметњама и Закону о социјалним услугама, саопштено је из Министарства рада и социјалне политике ФБиХ.

На састанку је разговарано о потребним активностима с циљем реализације свих закључака са сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ о стању у Заводу за збрињавање ментално-инвалидне дјеце и омладине Пазарић, Заводу за забрињавање ментално инвалидних лица Дрин, Заводу за збрињавање ментално инвалидних особа Баковићи, Заводу за васпитање мушке дјеце и омладине Сарајево и Установи из дјелокруга социјалне заштите Љубушки, саопштено је из Владе ФБиХ.

Представници Савјета и Удружења родитеља упознати су о већ предузетим активностима Владе ФБиХ и ресорних министарстава о овој проблематици.

На тематској сједници сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ, која је одржана 4. децембра донесено је неколико закључка, попут тога да мјеродавна тијела наставе са истражним радњама о нехуманом и етички неприхватљивом поступању са штићеницима, да у Управни и Надзорни одбор буду именовани стручњаци, те по један представник родитеља.

Посланик Наше странке у федералном Парламенту Сабина Ћудић 20. новембра изнијела је шокантне детаље о третману штићеника, посебно дјеце у Заводу Пазарић.

На фотографијама које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, а многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.

Влада Федерације /ФБиХ/ смијенила је 22. новембра директора Завода за збрињавање ментално инвалидне дјеце Пазарић, те чланове Надзорног и Управног одбора.