latinica  ћирилица
13/12/2019 |  17:02 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Изабрана најбоља технолошка иновација за 2019. годину

У Бањалуци је данас завршено финално такмичење за најбољу технолошку иновацију 2019. у Републици Српској. Прву награду ове године добила је екипа Смарт нет.

Друштвено-информациона мрежа, чија је замисао повезивање привредних компанија из Српске и Србије, истраживачких институција, најбоља је технолошка иновација ове године. За свој вишемјесечни труд екипа Смарт нет, награђена је са 10.000 КМ. Уложени труд, кажу, напокон се исплатио.

- Развијали смо овај тим кроз то. Знања која смо усвојили су нам врло корисна, а успјели смо да одбранимо своју идеју да потврдимо иновацију и оно што ће она представљати у наредном периоду - навела је Мирела Зрнић, члан тима Смарт нета.

Идеје су практичне, јасне и тржишно примјењљиве. Гарантован им је успјех на тржишту, увјерени су они који су њихов рад оцијењивали.

- Циљ такмичења није избор најбољег, већ да сви прођу кроз тренинге који ће омогућити да боље сагледају своје пословање, клијенте, тржиште и начине финансирања и да постигну успјех на стварном тржишту - истиче Војин Шенк, координатор такмичења за најбољу технолошку иновацију.

Такмичење од 2007. године подржава ресорно министарство и ово представља најдугорочнију заједничку активност са Владом Србије, истакао је помоћник министра за научно технолошки развој Синиша Маричић.

- Кроз ово такмичење не само да се профилишу тимови који могу да направе озбиљан искорак на тржишту, него се показује да постоји озбиљна сарадња између двије владе - навео је Маричић.

За овогодишње такмичење било је пријављено 33 екипа, од којих је шест ушло у финале. Укупан наградни фонд износио је 38.000 КМ.