latinica  ћирилица
13/12/2019 |  16:01 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Расадник у Добоју излази из тешке ситуације, мјере дале ефекта (ФОТО)

Због проблема у производњи, Центар за сјеменско-расадничку производњу у Становима код Добоја убудуће ће да производи 80 одсто лишћарских и 20 одсто четинарских садница за пошумљавање.

Умјесто класичне, базираће се на контејнерску производњу садница јер једини у Републици Српској има погон за те намјене. Све су то мјере које би расадник требало да извуку из тешке ситуације, а неке од њих већ дају резултате. Добили су подршку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића, који је са генералним директором Шума Српске, обишао расадник.

Центар произведе годишње осам милиона садница, 80 одсто четинарских и 20 одсто лишћарских. Тај неповољан однос расадник је довео у тежак положај, јер су те саднице мање тражене, па ће убудуће са 80 одсто доминирати лишчари. Дио је то договорених мјера које би расадник требало да извуку из тешке ситуације. Неке од њих већ дају резултате.

- У сарадњи са Министарством, план је да додатних око 800.000 садница пласирамо у јавно предузеће, а кад је у питању хортикултурна производња и ту смо направили одређени помак - каже Милован Крчо, директор Центра за сјеменско-расадничку производњу.

Фото: РТРС

Пашалић каже да је Министарство обезбиједило одређена средства која су уплаћена на рачун Центра, те да су данас договорене даље активности.

- Желимо да направимо један значајан заокрет, у смислу саме структуре садног материјала - навео је Пашалић.

До сада се највише производио црни бор, а убудуће ће то бити саднице храста, букве и смрче, које се чешће користе у пошумљавању. У расаднику ће промијенити и начин њиховог узгоја. Базираће се на контејнерску производњу садница која има бројне предности .

У изради је план пошумљавања и требало би да буде завршен у наредних пола године.Тај план ће одредити какав садни материјал треба производити за шуме на овом подручју, па ће и расадник своју производњу прилагођавати томе.