latinica  ћирилица
13/12/2019 |  15:21 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Предсједник Борачке организације Фоча поднио оставку

Предсједник Борачке организације Фоча Саво Миловановић поднио је данас неопозиву оставку, како је образложио, због неслагања са предсједником Предсједништва ове организације Срђаном Станковићем у вези са изградњом споменика погинулим борцима у Заваиту.
Редовна годишња сједница Скупштине Борачке организације Фоча - Фото: СРНА
Редовна годишња сједница Скупштине Борачке организације ФочаФото: СРНА

На данашњој редовној годишњој сједници Скупштине Борачке организације Фоча Миловановић је навео да не жели више да учествују у раду руководства.

У обраћању делегатима појаснио је да није сагласан са ставом предсједника Предсједништва да захтјев Савјета мјесне заједнице Заваит о изградњи спомен- обиљежја не прослиједи надлежним институцијама.

Одговарајући Миловановићу, Станковић је на сједници навео да су мјештани Заваита закаснили на редовни републички конкурс за градњу споменика који је био расписан прољетос, те да је Борачка организација конкурисала за градњу споменика у Миљевини и да је њихов став да се истовремено не могу градити два споменика.

Миловановић је остао при својој одлуци да поднесе оставку, напомињући да не види разлог зашто се ни би могло градити више споменика истовремено ако се за њих обезбиједе средства, те да носилац градње свих споменика треба да буде Борачка организација.

Он истиче да ниједан појединац не може бити важнији од Борачке организације.

- Најбитније је да је Борачка организација остала јединствена, изабраће новог предсједника. Ја јој душом припадам и не удаљавам се много, али у тренутном амбијенту не могу да радим - изјавио је Миловановић након сједнице.

На његов приједлог, делегати су усвојили закључак да носилац градње свих споменика погинулим борцима на подручју општине Фоча буде Борачка организација.

- Нисмо ми ти који ћемо одређивати гдје ће се и колико ће се споменика градити, да ли ће нас ресорно министарство подржати или не. Али, ако мјесне организације или мјесне заједнице желе да подигну споменик, ми их морамо подржати и помоћи им, јер то нам је обавеза - истакао је Миловановић.

Станковић каже да је било повишених тонова на састанку са представницима мјесне заједнице Заваит у вези са градњом споменика, али сматра да није било разлога за оставку Миловановића.

Он је поручио да ће се споменик на Заваиту градити, али да се процедуре морају поштовати.

- Наравно да не бјежимо да будемо носиоци градње споменика на Заваиту, али мора се знати ред у подношењу захтјева. Ништа не идемо мимо реда, они су се сада одједном сјетили да хоће споменик, а Миљевина то тражи већ двије године и наш је званичан став и по статуту да се не могу градити два споменика истовремено, тај став не мијењамо. Градићемо на Заваиту када се уради на Миљевини - рекао је Станковић.

На годишњој сједници Скупштине Борачке организације Фоча усвојени су извјештаји о раду и финансијама у 2019. и програм рада и финансијски план за наредну годину.

Ванредна сједница на којој ће бити изабран нови предсједник Скупштине, а уједно и ове организације, заказана је за 7. фебруар.