latinica  ћирилица
13/12/2019 |  14:49 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Позитиван економски раст Српске, буџет у понедјељак

Буџет Републике Српске за идућу годину и економске реформе до 2022. године, омогућиће додатно јачање Српске, поручио је предсједник СНСД-а Милорад Додик, послије данашње сједнице Извршног комитета ове странке. Истакнуто је да ће, захваљујући расту прихода, бити створени услови за повећање плата и пензија, инвестиција, те издвајања за подршку привреди, здравству и пољопривреди. Додик је најавио и да ће најнижа плата у Српској од наредне године бити 520 КМ.

Додик је истакао да је једна од тема проширене сједнице било усвајање буџета и економске политике Републике Српске, те формирање власти на нивоу БиХ.

Он је навео да ће буџет Српске за наредну годину бити усвојен у понедјељак, 16. децембра, у Народној скупштини, те да ће захваљујући расту прихода бити створени услови за раст плата, пензија, инвестиција, као и издвајања за подршку привреди, здравственом сектору и пољопривреди.

- Влада је конципирала приједлог буџета и добила сагласност за усвајање буџета, који ће бити коригован. Желимо да обезбиједимо стабилан рад. Важно је напоменути да је, упркос спорењу на бх. нивоу, Република Српске успјела да оствари позитиван економски раст  - навео је Додик.

Додик је нагласио да су се створили услови за раст бруто домаћег производа и буџета у овој години који је ребалансом повећан за 60 милиона КМ.

- Са повећањем које је предвиђено за 2020. годину, то ће бити 168 милиона КМ више у односу на првобитни буџет за ову годину - рекао је Додик. То говори о јасној намјери да се обезбиједи континуитет у финансирању свих буџетских обавеза - каже Додик.

Он је нагласио да је циљ СНСД-а омогућавање раста привреде, те повећање плата у Српској.

- Већ почетком наредне године просјечна плата би требало да буде 1.000 КМ - изјавио је он.

Додао је да СНСД подржава и повећање пензија.

- Циљ је да економски раст буде позитиван - истакао је Додик.

Нагласио да су се повећали износи и за здравствени сектор.

- Настављамо и градње болница у Српској. Почеће са радом и кардио-хирургија у Бањалуци - додао је он.

Додик је рекао да ће Влада Српске одредити да најнижа плата буде 520 КМ, уколико не дође до договора између социјалних парнтера.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да је Извршни комитет СНСД-а закључио да треба убрзано формирати Савјет министара.

- У овом тренутку је све јасно, бошњачка структура је данас доставила своја имена и тиме су створени услови да до 24. децембреа буде формиран Савјет министара - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Извршни комитет СНСД-а је одбацио извјештај Рајнхарда Прибеа о владавини права у БиХ, наводећи да га ниједна институција није тражила.

- Извјештај је тенденциозан и политички мотивисан. То је покушај да се дискредитује Устав и легализује неправно понашање високих представника - сматра Додик.