latinica  ћирилица
13/12/2019 |  14:43 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Требиње: Скупштина направила пропусте приликом смјене потпредсједника

Окружни суд у Требињу утврдио је да је Скупштина града направила пропусте приликом разрјешења Бојана Шапурића са мјеста потпредсједника Скупштине, а у локалном парламенту кажу да пресуда још није стигла до њихове стручне службе.
Бојан Шапурић - Фото: РТРС
Бојан ШапурићФото: РТРС

Шапурићев адвокат Мира Вучинић је на данашњој конференцији за новинаре рекла да је Окружни суд у Требињу 29. новембра донио пресуду којом је уважена Шапурићева тужба и оспоравају акти Скупштине града по којима је разријешен функције потпредсједника.

- Наша тужба је уважена, оспорени акти су поништени, што води ка томе да се предмет враћа у оно стање у коме се налазио прије њиховог доношења. То практично значи да се ово цијело вријеме Шапурић може сматрати потпредсједником Скупштине града - истакла је Вучинић.

Шапурић, одборник ДНС-а, каже да је овом тужбом желио да докаже да одлука о његовој смјени није у складу са законом и да није било пропуста у његовом раду, како је наведено у одлуци о разрјешењу.

- Овдје је прекршен Закон о функционерима, Закон о локалној самоуправи о Пословник Скупштине града Требиња - рекао је Шапурић.

Шапурић је истакао да је у скупштинској одлуци наведено да је разријешен због већих пропуста у раду, додавши да није било расправе о томе, као ни утврђено чињенично стање када, гдје и који су пропусти учињени.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак каже да ова пресуда још није стигла до стручне службе, али да ће је правници размотрити и одлучити даље кораке, када буде достављена.

- Сама процедура доношења одлуке је сигурно била у складу са законом. Наравно, поставља се увијек питање да ли је предлагач на адекватан начин припремио документацију, али на то се не може директно утицати - рекао је Бањак.

Он је указао да је мјесто скупштинског функционера нешто што одобравају одборници.

- Можемо да дођемо у ситуацију да суд наложи повратак на то мјесто, али да бисте остали ту потребно је да имате подршку скупштинске већине - каже Бањак.

Одборник ДНС-а Бојан Шапурић са мјеста потпредсједника Скупштине града Требиња смијењен је 23. маја одлуком скупштинске већине.