latinica  ћирилица
13/12/2019 |  13:16 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против Милана Лукића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милана Лукића која га терети за ратни злочин против цивилног становништва у станици Штрпци 1993. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Лукића оптужница терети да је, заједно са припадницима Интервентне чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, поступао супротно одребама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је учествовао у планирању и организовању отмице путника бошњачке и хрватске националности у мјесту Штрпци из принудно заустављеног воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Након отмице 18 лица бошњачке националности, држављана Србије и Црне Горе са подручја Санџака, једног лица хрватске националности из Београда и једне НН особе арапског поријекла, Лукић је заједно са другим припадницима ВРС, учествовао у њиховом одвођењу у школу у Прелову, гдје су претучени, мучени и опљачкани, а потом одвезени у мјесто Мусићи, гдје је оптужени лично учествовао у њиховом убиству.

У оптужници се наводи да су тијела убијених бачена у ријеку Дрину, те да су пронађени посмртни остаци четири жртве, док се за осталима још трага.

У Тужилаштву наводе да су након испитивања осумњиченог, који се налази на издржавању казне изречене у Хашком трибуналу, испунили посљедње процесне услове за подизање оптужнице против Лукића.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.