latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:53 ⇒ 18:39 | Аутор: РТС

Дио опозиције блокира улазе у РТС; Скуп није уредно пријављен (ФОТО)

Присталице Савеза за Србију од подне се окупљају испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије. Како су јуче најавили, блокираће сва три улаза до 20 сати. Најаву окупљања осудило је руководство РТС-а и новинарска удружења Србије.
Бошко Обрадовић испред улаза у Абердаревој - Фото: РТС
Бошко Обрадовић испред улаза у АбердаревојФото: РТС

13.20 - Предсједник Србије Александар Вучић каже да не вјерује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

13.00 - Скуп СзС испред РТС-а није уредно пријављен, каже начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић.

12.45 - Организатори блокаде дијеле памфлете са поруком "РТС блокира истину, ми блокирамо РТС".  У даљем тексту, између осталог стоји, да је РТС дужан да "отвори врата за истину о бројним аферама, попут Јовањице, плагијата, Крушика, трговине оружјем, штрајка у Пошти,  Савамале, убиства Оливера Ивановића, страдања радника у Лучанима, покушај убиства новинара Милана Јовановића..."

12.30 - Група коју предводе функционери Странке слободе и правде Драган Ђилас, Мариника Тепић и Борко Стефановић налазе се испред трећег улаза у зграду РТС-а.

12.27 - Присталице Савеза за Србију које блокирају РТС подијелиле су се у три групе. Једна група коју предводи лидер Двери Бошко Обрадовић је код улаза у Абердаревој. Присталице Двери кажу да ће дозвољавати излаз из зграде али да нико неће моћи да уђе.

12.15 - "Овдје смо јер РТС у посљедњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава - рекао је предсједник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

12.00 - Дио опозиције, предвођени страначким лидерима, пристиже на плато испред главног улаза у РТС у Таковској улици.

Предсједник Народне странке Вук Јеремић навео је да су се на овај потез одлучили јер, како је рекао, РТС у посљедњих осам година не ради свој посао и да су дошли како би скренули пажњу јавности да Јавни сервис треба битно датругачије да се односи према професији.

- Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава - рекао је Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

Истако је да ће ту бити у наредних осам сати. 

Фото: РТС

Руководство РТС-а на најављену блокаду реаговало је јуче саопштењем. 

У посљедњих годину дана запослени на РТС-у изложени су притисцима због којих повремено нису у могућности да свој посао обављају на професионалан начин.

Није ријеч о вербалним критикама које су за медијски јавни сервис у Србији уобичајене, иако су често неоправдане, непримјерене и увредљиве.

Ријеч је о акцијама дијела политичке јавности у Србији које прелазе границу пристојног грађанског понашања и политичког дјеловања. У саопштењу се подсјећа да се запослени на јавном сервису физички спречавају у обављању посла, а имовина РТС-а се оштећује и уништава.

Зато РТС апелује на цјелокупну политичку јавност Србије и свијета, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења, да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно.

Посебно је неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе, што је прави опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради.

Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона.