latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:36 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

У коментарима на БН телевизији поново позиви на убиство Додика (ФОТО)

На порталу бијељинске БН Телевизије објављена је вијест под насловом "Пуцњава испред хотела гдје се налазио Додик", а испод текста ова медијска кућа поново је објавила и пријетеће коментаре упућене српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.
БН Телевизија (Фото: argumenti.rs) -
БН Телевизија (Фото: argumenti.rs)

У коментарима на ову вијест на порталу БН Телевизије 11. децембра у 8.40 часова објављен је, између осталих, и коментар аутора под псеудонимом "Која штета" у којем се дословно наводи: "Што није привирит њушку. Да му саспу један шанжер. Није боље ни заслужио. Ал почело се пуцат у његовој близини то је добар знак.. Полахко треба испаштат сву омладину што је уклонио и многе мајке у црно завио. Доче додик и џабо по своје".

Ово није први пут да ова медијска кућа емитује коментаре без било какве цензуре, не водећи рачуна да ли се у њима отворено пријети срмћу, ни да ли је ријеч о говору мржње, увредама...

Тако је на порталу БН Телевизије и 23. јула објављен текст под насловом "Вукановић: Додик се окружио папцима" у коме су пренесени дијелови интервјуа посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића, а испод текста емитовани су коментари узнемирујућег садржаја.

У коментару аутора под псеудонимом "Романија", објављеном на порталу БН Телевизије 23. јула у 20.31 час, између осталог је наведено: "А Додика једино метак може скинути с чела РС и напаћеног народа. Молим бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа".

Фото: Срна

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је одмах реаговало и 30. јула доставило Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, у чијој надлежности и јесте овај случај, информацију којом их обавјештавају о тексту објављеном на порталу БН телевизије и коментару са пријетећим садржајем који је упућен Додику од НН лица под псеудонимом "Романија".

Срна је више пута слала питања и Сипи и Тужилаштву БиХ у вези са овим пријетећим коментарима, али је била ускраћена за одговоре или су то били штури и већ свима познати шаблонски одговори - "радимо на случају", "предузимамо мјере и радње" и слично.

Први пут 19. августа из Сипе су Срни одговорили да су "предузели потребне мјере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику изреченим у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мјерама обавијестила Тужилаштво БиХ".

На поново инсистирање Срне, из Сипе је одговорено да су 1. августа обавијестили Тужилаштво БиХ о предузетим мјерама и радњама, те да "настављају активности на утврђивању свих релевантних чињеница".

Из Тужилаштва БиХ 21. августа и 6. септембра Срни стижу исти одговори - "у току је рад на предмету о пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику изреченим у коментарима на порталу БН телевизије".

На питања Срне упућена 8. октобра, а затим поновљена и 16. октобра из Тужилаштва БиХ никада нису стигли одговори. Из ове правосудне институције није одговорено на питања Срне - да ли још раде на предмету у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, да ли су представници Тужилаштва БиХ ишли на Телевизију БН да истраже чињенице у вези са пријетњама које су објављене на њиховом порталу, те да ли постоји могућност да овај случај остане заташкан, као и атентат на предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима.

Интересантно је да се поводом пријетњи српском члану Предсједништва БиХ посредством портала БН телевизије никада није огласило ниједно удружење новинара у БиХ, а након што су објављени текстови о пријетњама упућеним Додику, коментар аутора под псеудонимом "Романија" избрисан је са портала БН телевизије.

И док је Срна из Сипе и Тужилаштва данима чекала основне информације о истрази у вези са пријетњама Додику, полиција Србије је за само 24 часа открила Шапчанку која је преко "Твитера" пријетила предсједнику Србије Александру Вучићу, те јој одређен и једномјесечни притвор.