latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:21 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Вишковић: У наредној години 30 милиона КМ подршке привреди (ФОТО/ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да ће у наредној години из буџета Српске за помоћ привреди бити издвојено 30 милиона КМ по различитим основама.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Влада Српске ће на наредној сједници размотрити, а вјерујем и прихватити захтјев Привредне коморе за повећање гранта за технолошки развој предузећа. Заједнички ћемо са привредницима креирати додатне мјере којима ћемо стимулисати привреду, а потом и отворити питање заштите домаће производње - рекао је Вишковић након што је са руководством Привредне коморе Српске разговарао о Приједлогу програма економских реформи за период 2020-2022. година и Приједлогу буџета Српске за идућу годину.

Фото: РТРС

Он је истакао да ће бити сачињен акциони план за спровођење програма економских реформи.

- Идентификовали смо проблеме који се односе на продуктивност и недовољну конкурентост привреде. Влада је зато сачинила седам мјера, а то су повећање конкурентности и продуктивности привреде, одржив здравствени сектор, боља организација јавних предузећа, образовање прилагођено потребама привреде, побољшање демографске позиције, информационе технологије и међународна сарадња - навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, Приједлог програма економских реформи рађен је у складу са европским стандардима.

Вишковић је подсјетио да је за привреду предвиђено и милион КМ у Министарству енергетике и рударства, те милион КМ у Министарству привреде и предузетништва.

- Имамо и 7,9 милиона КМ резервисаних за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса. Имамо и Закон о доприносима, гдје ставку за запошљавање са 0,8 смањујемо на 0,6 за шта ће бити обезбијеђено девет милиона КМ. Измијенили смо и критеријуме за пласмане кредита Инвестиционо-развојне банке на начин да су смањене каматне стопе и увели кредитну линију за брачне парове до 30 година и рјешавање стамбених питања гдје је каматна стопа испод три одсто - каже Вишковић.

Он је поновио да ће од 1. јануара бити преузета обавеза која се односи на породиљско боловање, за шта ће бити издвојено осам милиона КМ, те да је буџет Српске за наредну години већи за 108 милиона КМ у однос на ребаланс овогодишњег.

Премијер Српске је подсјетио да ће у наредној години за повећање плата и редовно усклађивање пензија бити издвојено 110 милиона КМ.

- Буџет за наредну годину је реално планиран. Захвалан сам привредним субјектима што смо дошли у позицију да имамо и највећи број запослених у Српској од када се мјери овај параметар - рекао је Вишковић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић оцијенио је да ће одлив радне снаге утицати на привредна кретања, те да су Приједлогом програма економских реформи предвиђене мјере које би требало да допринесу динамичнијем развоју.

Ђурић је поновио да морају бити повећана средства за технолошки развој предузећа.

- Имали смо активну улогу у креирању економских мјера које морају бити на одговарајући начин спроведене. Технолошка застарјелост предузећа је један од елемената који има негативан утицај на конкурентност - рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да ће бити организовани и редовни оперативни састанци привредника и Владе Српске на којима ће бити разговарано о свим значајним питањима.

- Очекује нас тешка пословна година, с обзиром на то да су веома турбулентна кретања на тржишту ЕУ. Коректна сарадња привредника и Владе требало би да резултира заустављањем негативних трендова и значајнијим напретком - каже Ђурић

Састанку у Привредној комори Републике Српске присуствовало је и више министара Српске.