latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:42 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Праксом до стручности

У Републици Српској је покренута интензивна сарадња образовног система са привредним субјектима да би ученици у оквиру праксе стицали стручна знања и примјењивали их на тржишту рада, рекла је данас у Бањалуци министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Тривићева, која је присуствовала потписивању уговора о едукацији ученика завршног разреда бањалучке Економске школе са Уникредит банком, истакла је да је финансијско пословање један од важних аспеката у развоју знања ђака економске струке које се уводи у завршне разреде економских школа.

- Бањалучка Економска школа је прва која се укључује у такав пројекат - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да нове технологије и нови процеси рада у финансијском пословању захтијевају и нове софтверске програме и дигитализацију.

- То ће у овом случају значити стицање практичних знања у школи, које ће по окончању школовања моћи да примијене у пракси - додала је Тривићева.

Директорка Економске школе Соња Томаш Мискин рекла је да је ова школа прва у Српској постала дио овог пројекта, који ће у наредних пет година реализовати Уникредит банка.

Она је нагласила да је овај пројекат изузетно важан за ученике јер ће моћи да на савременији начин савладају све финансијске термине који ће им користити у раду.

Предсједник управе Уникредит банке Бањалука Гордан Пехар рекао је да у овој банци сматрају да је потребна сарадња финансијског и приватног сектора са школама и локалном заједницом да би се понудом нових начина и садржаја учења одговорило изазовима савременог доба.