latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:40 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Почела изградња гасовода на територији Рафинерије нафте Брод (ФОТО)

На територији Рафинерије нафте Брод почели су радови на изградњи гасног цјевовода дужине 1.850 метара.
Изградња гасовода - Фото: РТРС
Изградња гасоводаФото: РТРС

Тиме је започета реализација, кључне, друге фазе пројекта гасификације, на којој је ангажовано стручно особље рафинерије као и локалних специјализованих грађевинских предузећа која имају знање и већ стечена искуства на успјешно реализованим пројектима са Рафинеријом нафте. Завршетак радова на монтажи цјевовода у кругу предузећа планиран је до краја oве године, саопштено је оз Оптима групе.
 
Мрежа за дистрибуцију гаса у Рафинерији нафте Брод (цјевовода) повећаће флексибилност и ефикасност рада рафинерије, умањиће међусобну зависност производних јединица и резултоваће умањењем трошкова производње.

Изградња гасовода (Фото: РТРС)

У оквиру друге фазе гасификације, планирано је и ремонт мостовног цјевовода за прелаз гаса преко ријеке Саве (током прошлог мјесеца завршено је истраживање и дијагностика прелаза), као и прикључивање на магистрални гаосовод на територији Републике Хрватске. До краја децембра очекују се резултати испитивања продуктовода који се налази у Хрватској. Након завршетка наведених радова биће формиран детаљан план ремонта и даљње реализације пројекта гасификације Рафинерије нафте Брод.

Очекује се да ће резултат реализације друге фазе пројекта уједно бити и почетак прве испоруке природног гаса у рафинерију.

Пуштање у рад директног гасовода планирано је за трећи квартал 2020. године.

Подсјећамо, из Рафинерије нафте Брод раније је саопштено да је 24. октобра 2019. године у Загребу потписан уговор између компанија "Kродукс плин" д.о.о. и "Плинакро" д.о.о., којим је извршен откуп продуктовода на територији Хрватске, за потребе даље реализације пројекта гасификације рафинерије. Из Рафинерије су истакли да закључивање овог уговора има стратешки значајно за успешну реализацију пројекта.

Непосредно након потписивања овог уговора, руководство "Зарубежњефта" а.д. представило је програм реализације прве фазе пројекта гасификације Рафинерије нафте Брод, пуштајући у рад нову котловницу која има могућност кориштења комбинованог погонског горива - гас и мазут. У изградњу нове котловнице уложена су средства у укупном износу од 6,6 милиона евра.