latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:32 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Кустурица: Код Бакира присутна "љубав према мржњи"

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је код лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је критиковао њега и нобеловца Петера Хандкеа, присутна "љубав према мржњи" и истакао да је чак и Нобелова награда постала дио антисрпског дискурса.

Кустурица је истакао да се љубав према мржњи гаји вијековима, те да је испливала и 1914, 1918, 1941. и 1945. године, али да ће оне који је се држе дочекати још један пораз, па ће као што су изгубили два свјетска рата, изгубити и трећи.

- Изетбеговић, када говори о моралу, претходно заборавља да су његови људи опљачкали стан мојих родитеља . Заборавља да су подметнули бомбу у сулундар да би се потврдило да је мој отац, који је иначе био партизан, у ствари био четник, да би оправдали пљачку новца који су тамо нашли, не превише, 3.000 долара, које сам им посало из Америке - рекао је Кустурица новинарима у Београду.

Он је напоменуо да су му одузели стан, срушили двије куће у Високом.

- А онда сам на крају испао ја неморалан зато што пријатељима идем у сусрет - рекао је Кустурица и поручио да ће пријатељима ићи у сусрет, без обзира на њихово политичко увјерење и да никада неће бити заустављен онима који из свог неморала говоре о томе какав је он.

Кустурица је запитао - ко би рекао и могао да претпостави у прошлости да би Нобелова награда могла да буде дио антисрпског дискурса.

Он је рекао да ће у својој наредној књизи о Петру истаћи да је заправо Нобелова награда најбоља потврда да не треба признати самопроглашено Косово, јер, заправо, чудо се десило у тренутку када то нико није очекивао.

Кустурица је навео да је додјела Нобелове награде у Шведској краљевској академији велика манифестација, монументални чин везан за људску дјелатност, науку, а посебно за књижевност, процесија у којој се учестувје од говора који писац спреми, па све до момента када краљ уручује то признање.

- Пут до Хандкеа је био дуг, али је зато дјело било форматирано давно и утолико је та награда је дата њему, не за оно што је мислио и говорио, како кажу, него за оно шта је записано у његовим књигама - рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да сви Хандкеови опоненти нису прочитали ни два реда његових књига, из опуса који је огроман.

Кустурица је оцијенио да је поистовјећивање Нобелове награде са политичким идејама потпуно погрешна, те додао да Хандке ништа ружно није говорио о страдању муслимана, него је чак говорио да је тамо /у Сребреници/ направљен највећи злочин послије Другог свјетског рата.

- Али, није рекао оно што употпуњује идеолошку паролу коју је закључио Хашки трибунал. Није хтио то да каже. Али, не може се рећи да је говорио против муслимана - истакао је Кустурица.

Кустурица је рекао да је уручењу Нобела Хандкеу у Стокхолму присуствовао на позив пријатеља, те подсјетио да је то пријатељство настало још 1995. године када је добио "Златну палму" у Кану за "Подземље", на шта су се обрушили француски интелектуалци, предвођени Бернаром Анријем Левијем, а да уопште нису ни видјели филм.

Аустријски писац Петер Хандке примио је у уторак, 10. децембра, Нобелову награду за књижевност за 2019. годину. Уручењу награде у Стокхолму присуствовао је и Хандкеов велики пријатељ - прослављени режисер Емир Кустурица.

Из СДА је тада, између осталог, оцијењено да је Хандке "издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма", те да је међу најгласнијим у његовој одбрани Кустурица, који је, како се наводи, "починио сличну издају свих људских и моралних принципа".