latinica  ћирилица
12/12/2019 |  13:09 | Аутор: СРНА

Захарова: Пресуда Тодосијевићу - доказ систематске антисрпске репресије

Пресуда Приштине Ивану Тодосијевићу на двије године затвора јер је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у Рачку 1999. године, још је један доказ антисрпске репресије коју приштинске власти систематски спроводе, што званична Москва осуђује, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

- Одлучно осуђујемо пресуду Приштине против Тодосијевића из Српске листе због тога што је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у селу Рачак - саопштила је Захарова на редовној конференцији за новинаре у Москви.

Она је подсјетила на истрагу међународног тима експерата о дешавањима у Рачку у јануару 1999. године која није довела до јединствених закључака.

- Од почетка је било доста неслагања, а многобројни докази су указивали да је тамо дошло до сукоба безбједносних снага и припадника /терористичке/ ОВК - навела је Захарова, преноси "Спутњик".

Она је нагласила да власти самопроглашеног Косова настављају да инсистирају на својој верзији догађаја, али и да се обрачунавају са политичким опонентима - Србима у јужној српској покрајини.

Прошле седмице Основни суд у Приштини изрекао је двије године затвора бившем министру администрације и локалне самоуправе самопроглашеног Косова Ивану Тодосијевићу због наводног подстицања на националну, расну, вјерску мржњу, немир или нетолеранцију.