latinica  ћирилица
11/12/2019 |  20:20 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Пронађено Климтово ремек-дјело?

Слика чувеног аустријског умјетника Густава Климта која је украдена 1997. године можда је пронађена у зиду италијанске галерије из које је однесена, изјавили су данас званичници.
Пронађено Климтово ремек-дјело (Фото:De Agostini Editorial) -
Пронађено Климтово ремек-дјело (Фото:De Agostini Editorial)

Радници су пронашли слику - портрет младе жене довршен 1917. године - када су уклањали бршљан са спољнег зида галерије Ричи Оди у Пјаћенци и наишли на мала врата.

Унутра је била слика умотана у кесу за смеће.

- Ово је невјероватно - изјавио је Џонатан Папамаренг, шеф одсјека за културу градског савјета Пјаћенце.

Полиција је преузела умјетничко дјело, а стручњаци ће га сада прегледати да би провјерили његову аутентичност.

Слика је нестала у фебруару 1997. године. Полиција је тада саопштила да вјерује да су лопови користили риболовачки штап да скину ремек-дјело са зида и да су изнијели слику кроз отворени свјетларник на врху галерије, гдје је одбачен рам.

Мјесец дана касније откривен је вјешто урађен фалсификат слике, умотан и послат на адресу једног осрамоћеног политичара, што је додатно повећало мистерију.

Папамаренг је рекао да је тешко повјеровати да је оригинал био сакривен у самој галерији од када је слика нестала. Он је додао да је зграда пажљиво прегледана послије крађе.

- Слика је у одличном стању. Тешко је повјеровати да је била сакривена у зиду, близу земље и вегетације пуне 22 године - додао је он.