latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:24 | Аутор: sputniknews.com

Због Хандкеа вратила Нобелову награду коју није ни добила

У информацији коју су свјетски медији пренијели наводи се да је Доктареова Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН. Колико је то тачно?
Кристин Доктар (фото:youtube/ Haber Lütfen) -
Кристин Доктар (фото:youtube/ Haber Lütfen)

Док је аустријски књижевник Петер Хандке јуче у Стокхолму примао Нобелову награду за књижевност за 2019. годину, његови противници су оштро протестовали.

У мору бурних реакција којима се оспоравала одлука Нобеловог комитета, издвојио се гест извјесне шведске докторице Кристине Доктаре, која је крочила међу окупљене испред центра “АБФ“ у Стокхолму и са медаљом високо подигнутом у руци саопштила драматичну одлуку: Враћам своју Нобелову награду!

- Некада сам била поносна на Шведску академију, али сада осјећам само стид и кривицу. Била сам свједок геноцида из прве руке прије 27 година, када сам била тамо. Вратићу Нобелову награду због чињенице да ју је добио и Петер Хандке, који негира геноцид који се десио у Босни и Херцеговини - рекла је Доктареова.

​Присутни су обраћање испратили бурним аплаузом уз скандирање: Кристина! Кристина!

​Међу окупљенима су, између осталих, били Алида Бремер, њемачки писац хрватских коријена, њемачка и француска новинарка Елке Шмитер, као и Флоранс Артман, амерички новинар Рој Гутман, Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница - Поточари, члан норвешког Хелсиншког комитета Енвер Ђулиман, као и Мирсад Дуратовић, предсједник Регионалног савеза Удружења логораша регије Бањалука.

​Вијест су ускоро пренијели регионални и свјетски медији.

У информацији коју су свјетски медији пренијели наводи се да је Доктареова Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН. Колико је то тачно?

Једноставан поглед на сајт Нобеловог комитета говори да њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину - нема.

Наиме, награду су као колектив добили сви припадници мировних снага УН од 1948. до 1988. године, што је укупно више 500.000 људи из 53 земље свијета!

​Одлуку да награда буде додијељена Хандкеу изазвала је много буре. Већина земаља региона због Хандкеа је бојкотовала овогодишњу додјелу Нобелове награде, међу којима су амбасадори БиХ, Хрватске, Сјеверне Македоније и Албаније. Бојкоту се потом придружила и Турска.

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке изјавио је синоћ да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

- Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, гдје је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу да реализујем - рекао је Хандке.