latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:34 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Бањалука: Приједлог буџета 150,7 милиона KM

Приједлог буџета града Бањалука за 2020. годину износи 150,7 милиона КМ, од чега ће 33 милиона бити издвојено за капиталне инвестиције, истакла је начелник Одјељења за финансије Божана Шљивар представљајући буџетску слику за наредну годину одборницима Скупштине града.

Она каже да је ово оквир без могућег суфицита и кредитних задужења, додавши да је дуг града, упркос великим инвестицијама, на истом нивоу као на почетку мандата.

- За наредну годину планирано је да највише новца, односно 19,4 милиона буде прослијеђено Одјељењу за комуналне послове, док ће за Одјељење за саобраћај и путеве добити 8,46 милиона, а Цивилна заштита 1,39 милиона КМ - рекла је Шљиварева.

Као најзначајнији пројекти издвојени су планови из области инфраструктуре и комуналних послова, али и изградња и реконструкција вртића, друштвених домова, спортских дворана и других пројеката.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић навео је да буџет за 2020. годину омогућава веома интензиван развој и низ пројеката за грађане у наредној години, наводећи као примјер, између осталог, изграду водоводне и канализационе мреже, те изградњу нових вртића.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић истакао је да ће наредне године бити издвојена знатна средства за рјешавања питања пословних зона на територији града, те да ће бити стављено на располагање за привредне активности више од 100.000 метара квадратних земљишта.

Одборници опозиције критиковали су приједлог буџета, а као посебан недостатак су истакли повећање плата у Градској управи и стално задуживање.

Независни одборник Саша Лазић каже да опозиција неће подржати приједлог буџета за наредну годину, истичући да је он потрошачки, а не развојни.

Он каже да је велики број најављених пројеката немогуће спровести, јер нема радне снаге.

Одборник Мирна Савић-Бањац рекла је да су издвајања за екологију мизерна у тренутку кад Бањалука има проблем са наводним загађењем ваздуха.

На данашњој сједници одборници расправљају о 78 тачака дневног реда, а између осталог о именовању новог начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање, календарима културних и туристичких манифестација, плановима рада Одјељења за наредну годину, те задужењу код Европске банке за обнову и развој и измјени регулационих планова.

Планирано је да градски парламент ради вечерас до касно, зависно од динамике наставка рада након паузе.

Уколико не обраде све тачке данас у току дана, рад ће бити настављен и сутра, док би прво засједање у наредној години требало да буде крајем јануара.