latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:12 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

"Краљ Петар I" најбољи филм на фестивалу у Чикагу

Дугометражни играни филм и овогодишњи српски представник у трци за "Оскара", "Краљ Петар Први", проглашен је за најбољи филм на фестивалу српског филма у Чикагу, саопштили су продуценти филма.
Филм: "Краљ Петар Први" (фото: Агенције) -
Филм: "Краљ Петар Први" (фото: Агенције)

Фестивал "Ка светлости без међа", одржава се сваке године, траје три дана, а награде су ове године додјељиване по први пут.

Жири, који су чинили Јеше Карбониер, оснивац Првог фестивала интернационалног филма на Флориди, Џошуа Чикоине, оснивац и директор Чикаског међународног фестивала музике и филма, Стефанија Ђокић, политиколог и Мила Филиповић, новинар, додијелили су награду и редитељу Петру Ристовском, али и младом Момчилу Гаврићу за изузетно одиграну улогу најмлађег каплара.

Редитељ Петар Ристовски је примавши награду рекао да му је изузетна част јер је дио фестивала и изазио захвалност организаторима на позиву и срдачном дочеку и гостопримству.

- Изузетна ми је част што сте омогућили учешће нашег филма на Фестивалу и што сте угостили моју породицу, која је дио филмске екипе. У Чикагу је снимљено много великих и добрих филмова, па ми се чини као да сам већ био овдје. Јер ја сам растао уз домаћу кинематографију, али сам једним оком увијек био и уз стари и уз нови Холивуд - истакао је редитељ Петар Ристовски.

Он је додао да су овакви историјски филмови вјечни културолошки споменици, који нам помажу да се присјетимо ко су наши преци који су се борили за слободу.

- То сам имао на уму и током рада на овом филму, те приче о нашим прецима који су нам омогућили да се данас боримо на неким другачијим пољима. Име Петар значи камен, стијена, а то је на неки начин и суштина лика Краља Петра, коју сам желио да прикажем - казао је Ристовски.

Осврћући се на долазеће такмичење за престижну награду "Оскар", Ристовски је указао да је чињеница да је филм "Краљ Петар Први" српски представник веома важна за читаву продукцију која је радила на реализицаји овог филма а за њега лично велика част да представља своју земљу у Америци.

Осим редитеља, фестивал је угостио и глумице Теодору и Даницу Ристовски, које су заједно са глумцима Милошем Биковићем и Миодрагом Радоњићем присуствовале пројекцијама и конференцији за медије.

Фестивал је ове године био посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања Србије.