latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:54 ⇒ 14:48 | Аутор: sputniknews.com

Грешка тешка више милијарди долара: Извјештај о Ф-35 проглашен строгом тајном

Норвешки државни ревизор изнио је критике влади у извјештају парламенту о новим борбеним авионима Ф-35 који треба да замјене стару норвешку флоту. Извештај ревизора проглашен је државном тајном.
Борбени авион Ф-35 (фото: CC0) -
Борбени авион Ф-35 (фото: CC0)

Министар одбране Франк Баке Јенсен објаснио је да су се шеф одбране Хакон Брун Хансен и канцеларија генералног ревизора сложили да информације у извјештају остану у тајности.

Норвешки министар одбране истиче да су информације од "великог значаја" за операције прикупљања страних обавјештајних података и да је зато извјештај генералног ревизора проглашен тајном.

Ревизор наводи да је тајност извјештаја тражило норвешко Министарство одбране.

Генерални ревизор Пер Кристијан Фос признао је да се ради о одступању од уобичајене парламентарне праксе, али је нагласио да је процјена Министарства одбране да оперативни капацитети борбених авиона не смију да буду јавно доступни.

Норвешки министар одбране и министар спољних послова поднијеће тајну изјаву о извјештају, након чега ће одбор поднијети повјерљиву препоруку парламенту прије Божића. Чак ће и расправа о критикама бити повјерљива, као и записници састанка.

Генерална канцеларија ревизора добила је задатак да процени инфраструктуру ваздухопловних снага и њене оперативне капацитете током преласка са старих норвешких авиона Ф-16 на нове Ф-35. То укључује процедуре одржавања, функције логистике и снабдјевања, базе и њихове системе одбране, команде и контроле, као и политичко управљање Министарством одбране.

У оквиру великих инвестиција у одбрану Осла, авиони Ф-35 сматрани су новом окосницом норвешких Оружаних снага.

Норвешка је набавила 52 борбена авиона Ф-35 као замјену за своју стару флоту Ф-16, која ће се постепено укидати од 2019. Док се укупни трошкови процјењују на 85,1 милијарду норвешких круна (више од 9,2 милијарде долара), објавио је раније лист "Bergens Tidende", ове године би трошкови могли достићи чак 97 милијарди норвешких круна (10,4 милијарде долара). Нови борбени авиони неће постати потпуно оперативни до 2025. године.