latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:21 ⇒ 12:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Европске банке од 2008. отпустиле 20 одсто запослених

Шефови европских банака су, након још једне бурне године, најавили смањење више десетина хиљада радних мјеста како би покушали да се изборе са хронично лошом профитабилношћу.

Притиснути вишегодишњим негативним каматним стопама Европске централне банке, успоравањем економског раста, Брегзитом и пооштравањем регулативе, зајмодавци широм Њемачке, Велике Британије, Француске, Шпаније и Швајцарске заједно су најавили ове године гашење више од 60.000 радних мјеста, пише Фајненшел Тајмс.

Број запослених у првих десет банака у Европи по тржишној капитализацији пао је од 2008. године за 20 одсто на 1,1 милион, док у првих десет банака у САД-у тај пад износи око 7,0 процената.

Оволико смањење броја запослених великим дијелом потиче из посрнулих инвестиционих банака у региону, које трпе због општег пада прихода и континуираних губитака тржишних удјела због америчких конкурената.

Рејтинг агенција Мудис, која је ове седмице промијенила прогнозу будућих изгледа глобалног банкарства са стабилних у негативне, упозорава да ће се "јаз у погледу профитабилности између банака из еврозоне и њихових ривала у свијету додатно продубити" у средњем року, упркос великом смањењу броја запослених.

- Трошкови смањења вишка капацитета кроз реструктурирање оптерећују биланс унапријед, а повећање профитабилности као резултат тога ће се добити тек у дугом року - упозорили су Мудисови аналитичари у извјештају.

Наредних неколико година могло би да донесе још већи ударац запосленима. Многи водећи зајмодавци у региону се припремају за потенцијални талас консолидације до којег би могло да дође с обзиром на то да "омекшава" противљење европских политичара и регулатора стварању потпуне банкарске уније.

То би раскрчило пут прекограничним спајањима која би неминовно довела до "оптимизације" кадрова елиминисањем радних мјеста која се преклапају, а не треба занемарити ни даљу дигитализацију пословања која смањује потребу за људским радом, посебно у пословању са становништвом, закључује Фајненшел Тајмс.