latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:36 ⇒ 10:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Зеланд: Активност вулкана одложила потрагу за жртвама

Вулкан на Новом Зеланду данас је избацио још паре и блата у порасту геотермалне активности, што је поново одложило потрагу за тијелима жртава смртоносне ерупције прије два дана.

Вулканска подрхтавања на Бијелом острву порасла су јутрос, праћена избацивањеем још паре и блата, каква нису виђена од ерупције 2016. године, саопштила је агенција за надзор сеизмичког праћења ГеоНет.

- Ми тумачимо ове сигнале као доказ сталног високог притисака гаса унутар вулкана - навела је агенција, додајући да је ситуација и даље неизвјесна у погледу будућих активности и да је вјероватно да ће у наредна 24 сата доћи до још ерупција.

Новозеландска агенција за сеизмичко праћење ГеоНет подигла је ниво упозорења за вулкан 18. новембра са један на два на скали од пет јер је примјетила пораст сумпор-диоксида који потиче из магме дубоко у вулкану.

У понедјељак након ерупције ниво упозорења подигнут је на четири, али је смањен на три како су се активности смањивале.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн рекла je да је Бијело острво веома непредвидив вулкан и да ће бити ријечи о томе да ли туристи треба да га посјећују. Нагласила је да је сада фокус на људима који су погођени у том ужасном догађају.