latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:47 ⇒ 08:49 | Аутор: sputniknews.com

Руски боксери одбили да иду на Олимпијаду без националне заставе

Боксери руске репрезентације су одбили да иду на Олимпијаду у Токио без националне заставе, изјавио је генерални секретар Боксерске федерације Русије Умар Кремљев.
Руски боксери одбили да иду на Олимпијаду без заставе (фото: Sputnik / Maksim Bogodvid) -
Руски боксери одбили да иду на Олимпијаду без заставе (фото: Sputnik / Maksim Bogodvid)

- Момци ће путем суда тражити да се такмиче под заставом. Сада треба да видимо које кораке ће предузети Олимпијски комитет Русије и Руска антидопинг агенција, али ћемо и ми сами да анализирамо могућност оспоравања ове одлуке. За нас је најважније да наши боксери наступају под заставом Русије и да се чује наша химна. Без тога нема смисла учествовати - рекао је Кремљев.

Раније је било саопштено да ц́е држава поднијети захтјев за организацију Европског првенства 2021. године у Чељабинску и Свјетског купа 2020. године.

- Треба постићи неки споразум са ВАДА, како би и Свјетски куп и Европско првенство било одржано у Русији. Више пута сам говорио да је Русија велика спортска сила, сви турнири на територији наше државе се организују на највишем нивоу - додао је Кремљев.

Он је изразио мишљење да то што се дешава није само проблем Русије, већ цијелог међународног спорта и да се не треба оптуживати држава, већ "неку конкретну федерацију".

У понедељак је Извршни одбор ВАДА једногласно усвојио препоруке Независног одбора за усаглашеност ВАДА (ЦРЦ) и суспендовао руске спортисте са великих међународних спортских такмичења у наредне четири године, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре. Дозволу за такмичење добиће само "чисти" спортисти из Русије који ће се такмичити у неутралном статусу. За Руску антидопинг агенцију (РУСАДА) наведено је да не поштује свјетски антидопинг кодекс.