latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:13 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Отпор самовољи и ревизији Дејтона почео 2007. године

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на данашњи дан 2007. године резолуцију у којој се наводи да су створени услови за потпуни престанак бонских овлаштења високом представнику.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Тако је Српска најавила жесток отпор ОХР-у који се од тумача Дејтонског мировног споразума претворио у институцију која га мијења или обликује према жељама бошњачких власти у Сарајеву.

Од 1997. до 2012. године високи представници у БиХ су наметнули чак 899 одлука и смјењивали политичаре /махом из Републике Српске/.

Устав и законе БиХ, на своју руку и вољу, највише је /зло/употребљавао Британац Педи Ешдаун. Током свог мандата, од 2002. до 2006. године, наметнуо је чак 430 одлука и смијенио 59 функционера из Републике Српске.

Многима је чак забранио да раде и друге послове, а одузимао је имовину људима без било каквих правних доказа или овлаштења.

Карлос Вестендорп наметнуо је 80 одлука. Он је 1999. године смијенио на изборима изабраног предсједника Републике Српске Николу Поплашена.

Волфганг Петрич је свој ауторитет /зло/употријебио чак 242 пута, а Кристијан Шварц-Шилинг 66 пута.

Мирослав Лајчак најмање се од свих високих представника мијешао у Устав и законе БиХ, "само" 30 пута.

Посљедњих година, као посљедица жестоког политичког отпора Републике Српске, високи представник Валентин Инцко у неколико наврата најавио је могућност да и он /зло/употријеби овлаштења, али је то чинио углавном симболично.