latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Настављен рад на јачању одговора на насиље над женама

Џендер центар Републике Српске организовао је у Бањалуци конференцију "Примјена Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици у Републици Српској - Истанбулска конвенција".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закон којим ће се случајеви родног насиља убудуће третирати као кривично дјело.

Посљедњих година забиљежен је пораст пријава насиља над женама . Из Џендер центра истичу како је повећана еманципација те спознаја људских права довела до тога да жртве све чешће пријављују насиље.

Директорка Џендер центра Републике Српске Мирјана Лукач изјавила је да је у Српској у овој години настављен рад на јачању мултисекторског одговора на насиље над женама и у породици, а у складу са Истанбулском конвенцијом.

- Џендер центар едуковао је 460 запослених у различитим установама, од центара за социјални рад до Министарства унутрашњих послова, о јачању мултисекторског одговора на насиље над женама и у породици - додала је Лукачева.

Начелница Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске Нера Зивлак Радуловић навела је да у Републици Српској нема групни облик рада са лицима која су починила насиље, што мора бити промијењено.

- Оваквим начином рада сигурно би допринијели смањењу броја насиља над женама и у породици - сматра Зивлак Радуловић.

Од 1. маја наредне године ступиће на снагу нови закон који родно насиље односно насиље над женама дефинише као кривично дјело.

Предсједница Окружног суда у Бањалуци Марија Аничић Згоњанин нагласила је да су Истанбулском конвецијом дефинисани стандарди који морају бити боље поштовани.

- Ово се, прије свега, односи на центре за социјални рад. Од немјерљивог значаја је и што ће у Републици Српској од 1. маја наредне године на снагу ступити Закон о о сузбијању и спречавању насиља у породици којим је прописано да је насиље у породици кривично дјело - рекла је Згоњанин.

Став је да уколико желимо да смањимо насиље над женама потребно је да медији и друштво заједно раде на унапређењу и подизању свијести о родном насиљу.