latinica  ћирилица
10/12/2019 |  18:13 | Аутор: СРНА

Ђурић: Пацолијева изјава указује на паничан страх бивших команданата ОВК

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да изјава приштинског шефа дипломатије Беџета Пацолија о некаквим хиљадама страница документације о злочинима Срба на Косову и Метохији указује на панични страх некадашњих команданата терористичке ОВК од тога да би их могла сустићи заслужена казна.
Марко Ђурић - Фото: РТС
Марко ЂурићФото: РТС

- Јасно је да је реч о новом покушају да се у албанској јавности поново распале антисрпска осећања и истовремено аболирају прави злочинци - истакао је Ђурић у саопштењу.

Он оцјењује да Пацоли има и једну још опаснију намјеру, а то је да покретањем серије кривичних истрага против наводних починилица злочина над Албанцима изазове немир међу Србима на Косову и Метохији, јер би се на удару монтираних и лажних оптужница могли наћи сви који су узели пушку у руке да би одбранили своје домове и породице од терориста.

- Досадашња искуства показују да су се на удару приштинског правосуђа због наводне одговорности за ратне злочине, по правилу налазили невини људи, најчешће оклеветани због тога што је неко бацио око на њихову имовину - напомиње Ђурић.

Он је додао да је јасно да Пацоли ради у блиској координацији са приштинским званичником Кадријем Весељијем који је данас био саслушан у Хагу од Специјалног суда за злочине ОВК.

Ђурић оцјењује да ће албанска јавност на Космету неминовно у једном тренутку бити суочена са истином о монструозним злочинима накадашњих терористичких вођа, а садашњих политичких лидера.

- Крајње је време да на видело испливају сва њихова злодела, укључујући она почињена према сопственим сународницима - истакао је Ђурић.

Он је навео да ће ових дана све бивше вође ОВК похрлити да се сликају у Рачку, као што је то данас урадио Хашим Тачи, како би порасли у очима албанске јавности, али да их то неће спасити од одговорности за сва зла која су починили.

- Србија, још једном упозоравам, неће дозволити да антисрпска хистерија на Косову и Метохији прерасте у организовану кампању застрашивања и прогона невиних људи, а да лажне оптужнице постану оружје за ново етничко чишћење Срба из наше јужне покрајине - истакао је Ђурић.

Одлазећи министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли изјавио је данас да постоји 10.000 страница документације са "доказима ратних злочина које је починила Србија на Косову".

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи данас је боравио у Рачку, гдје је изјавио да се у том мјесту догодио "врхунац геноцида на Косову", те да је "Србија извршила око 400 масакра на Косову над албанским цивилима, да је убила више од хиљаду дјеце, да је силовано 20.000 жена и убијено око 13.000 цивила".