latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:27 | Аутор: sputniknews.com

Конгрес покреће Трампов опозив

Конгрес САД је објавио да ће процес импичмента предсједника САД Доналда Трампа бити покренут по двије тачке - због злоупотребе положаја и ометање истраге Конгреса. Наш предсједник угрожава демократију, изјавио је предсједник Одбора за правосудна питања Џеролд Надлер.
Представнички дом америчког Конгреса - Фото: abcnews.go.com
Представнички дом америчког КонгресаФото: abcnews.go.com

- Прва тачка је злоупотреба положаја. Кршење закона које заслужује опозив је када предсједник користи овлашћења своје јавне функције ради личне користи - рекао је Надлер.

Према његовим ријечима, управо то је Трамп учинио када је "вршио притисак на Украјину како би се она мјешала у предсједничке изборе 2020. године". Трамп се, притом, мјешао у ток истраге коју су демократе покренуле у Конгресу.

- То даје основ за другу тачку - ометање истраге Конгреса - истакао је Надлер. 

- Наш предсједник има потпуно повјерење друштва. Када он то повјерење изгуби и стави своје интересе испред државе, он тиме угрожава устав, угрожава нашу демократију и угрожава нашу националну безбједност - истакао је Надлер.

Он је додао да ће Одбор за правосуђе ове недјеље размотрити те тачке како би Представничком дому изнио своје препоруке о опозиву. У случају да Представнички дом, који контролишу демократе, изгласа Трампов опозив, случај ће прећи у Сенат.

Демократе, које контролишу одборе који се баве истрагом, више пута су одбијале да позову свједоке које су предлагали републиканци, позивајући само оне које су сматрали неопходним.

Бјела кућа одбила је да учествује у расправи. Представници Бјеле куће изјавили су да рачунају на поштен процес у Сенату који контролишу републиканци, након што демократе изгласају опозив Трампу у Представничком дому.

Демократе су започеле процес Трамповог опозива, осумњичивши га да одлаже пружање војне помоћи Украјини и захтјевајући, у замјену за пружање помоћи, истрагу против свог политичког противника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера. Трамп тврди да је од украјинских власти само тражио борбу против корупције.