latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:09 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Калемегдан међу 14 угрожених локалитета културног насљеђа Европе

Београдска тврђава је међу 14 угрожених локалитета културног насљеђа Европе, саопштио је стручни панел организације "Европа Ностра" и Института Европске инвестиционе банке.
Београдска тврђава (фото: Pavle Kaplanec) -
Београдска тврђава (фото: Pavle Kaplanec)

У саопштењу је наведено да би спровођење пројекта изградње жичаре /гондоле/ Калемегдан-Ушће драстично угрозило интегритет и аутентичност тог локалитета који није само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију.

Београдска тврђава са окружењем драгуљ је културног насљеђа читаве Европе јер свједочи о бројним цивилизацијама које су насељавале просторе Балкана од Неолитског периода до данас, преноси Бета.

У саопштењу се истиче да ће 14 угрожених европских локалитета бити у ужем избору за Програм "Седам најугроженијих" 2020. године.

"Европа Ностра" се више од 50 година бори за очување културне баштине у Европи, прије свега кроз програм "Седам најугорженијих", а делегација стручњака те организације боравила је у мају у Београду да би анализирала пројекат градње жичаре и опасност реализације тог пројекта по Београдску тврђаву.