latinica  ћирилица
10/12/2019 |  13:22 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Наставак стабилног кретања привредног раста

У Републици Српској се од 2020. до 2022. године очекује наставак стабилног кретања привредног раста по стопама 3,5, 3,7 и четири одсто респективно, као резултат одрживог раста домаће потражње, лаганог опоравка извозне потражње и позитивног ефекта инвестиција, истиче се у Приједлогу програма економских реформи.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Очекивани раст привредне активности у земљама окружења, иако нижег интензитета, омогућиће позитивна кретања у спољнотрговинској размјени и одразити се на раст индустријске производње, посебно прерађивачке индустрије која је извозно оријентисана - пише у наведеном документу који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој посебној сједници.

У документу се наглашава да се у наведеном периоду очекује опоравак енергетског сектора.

- Раст индустрије омогућава већа улагања, као и повећање броја запослености, што ће уз раст личних примања омогућити раст домаће потрошње. Планирана инвестициона улагања би требало да допринесу укупном привредном расту - наводи се у документу.

Приједлогом програма економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. година дефинисано је 18 структурних мјера у оквиру осам реформских области.

Планирано је јачање подршке области малих и средњих предузећа кроз унапређење постојеће и стварање нових облика предузетничке инфраструктуре, те успостављање ефикаснијег система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Републици Српској.

Један од главних циљева остаје спровођење реформе здравственог система и социјалне заштите, као и активности у области повећања ефикасности тржишта рада.

То укључује реформу Завода за запошљавање и унапређење усклађености образовања са тржиштем рада, с циљем боље повезаности, што јесте један од најозбиљнијих и најхитнијих изазова.

Посебна сједница Народне скупштине заказана је за понедјељак, 16. децембра.